Jézus Szíve Jezsuita Templom
Orgonafelújítási Projekt

A Jézus Szíve Jezsuita Templom első orgonáját 1894-ben építették, ám már az 1909-es szentelésre átépíttették, s ebben a formájában a Wegenstein-gyár egyik mesterműve lett. Az orgonát 1954 és 2013 között további hat alkalommal alakították át, a rózsaablakot eltakarva hátratolták és kibővítették, szinte minden részegységét lecserélték, regisztereinek hangzását megváltoztatták.  A számtalan, egyre kevésbé alapos és igényes átalakítás eredményeként mai formájában a hangszer – az 1884 óta szinte változatlan formában megőrzött művészi fa orgonaházat leszámítva – nem képvisel műemléki értéket. (A hangszer történetet és állapotát dióhéjban Hajdók Judit orgonaszakértő tolmácsolásában ismerhetik meg a linkre kattintva.)

Orgonánk sípanyaga és szélrendszere toldozott-foldozott, elektronikája elöregedett, többször módosított hangzásképe nem tükröz valódi művészi koncepciót. Állapota a liturgikus használat és koncertek során egyaránt kompromisszumokra kényszeríti az orgonistákat, s bármikor előfordulhat váratlan hiba (elhangolódó, vagy elnémuló sípok, beragadó regiszter). A 2016-os év során a templomigazgatóság felkérésére átfogó állapotfelmérést végzett a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra, s a szakemberek megállapították: „A hangszer sajnos nincs méltó állapotban, […] egy esetleges felújításkor minden eleméhez hozzá kell nyúlni.” Megállapításaikat egytől egyig megerősítették az elmúlt hónapokban a templom felkérését elfogadó (illetve kedvesen elhárító) orgonaművészek, illetve a megkeresett orgonaszakértők.


Szeretnénk orgonánkat úgy megújítani, hogy legyen alkalmas bensőséges hangulatú szertartások halk kísérésére, hangja olvadjon egybe a kóruséval a leghalkabb és a legharsányabb művekben is, ugyanakkor szólókoncertekhez is legyen alkalmas, és ne ütközzön nehézségbe a barokktól a XX. századig terjedő repertoár megszólaltatása. A páratlan iparművészeti értéket képviselő míves orgonaszekrény megőrzése és restaurálása alapvetés, amint az is, hogy a rózsaablakot eltakaró utólagos sípművet el kell bontani.
A régi orgona bontása és a megújult hangszer visszaépítése közötti időszakban több, az orgonához kapcsolódó felújítást kívánunk elvégezni. Az orgona megújítása és a kapcsolódó fejlesztések reményeink szerint alkalmassá teszik a templomot, hogy hangsúlyos helyet és szerepet töltsön be a budapesti egyház- és komolyzenei életben. "Valamit kezdenünk kell vele, mert így méltatlan az Istenhez fűződő kapcsolatunkhoz. Szóljon Isten dicsőségére!" – fogalmazza meg célunkat Horváth Árpád templomigazgató, és rámutat, a Jóisten megelőző közeledésére válaszként épült templomok fenntartása lelkipásztori feladat, a falak és az épület ékességeinek - így az orgona - állapota a templomi közösség imaéletét, sorsát, identitását tükrözi.

Az orgona megújításának költségét a megkérdezett szakértők 80-100 millió forintra becsülik. A kapcsolódó fejlesztésekkel és minden járulékos kiadással együtt a teljes projekt költségvetése mintegy 150 millió forintra rúg. Ez az összeg a templom és a rendtartomány lehetőségein túlmutat, ezért a projekt megvalósításához jelentős külső forrás bevonása szükséges. A Forrai Tamás SJ korábbi tartományfőnök által biztosított ötmillió forint induló tőke mellé 2017. novembere és 2018. áprilisa között szeretnénk még ötmillió forintot összegyűjteni barátainktól a projektindító adománygyűjtő kampány keretében. Ezzel párhuzamosan folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyházi pályázatok, illetve helyi és központi költségvetési források segítségével előteremtsük a fennmaradó összeget.A 2018 tavaszán kiírni tervezett kivitelezői pályázaton nyertes orgonaépítő céggel akkor lehetséges szerződést kötni, ha addigra a teljes költségvetés legalább harminc százaléka rendelkezésre áll. Ideális esetben 2018 nyarára az orgonaépítői szerződés megkötésével a megvalósítás szakaszába léphet a projekt, s a megújult orgona avató ünnepségét a templom- és orgonaszentelés 111. évfordulóján, az Eucharisztikus Világkongresszus kulturális programjai keretében, 2020. április 27-én tarthatjuk meg.

A projekt részletes ismertetését ide kattintva találja meg: kitérünk a műszaki lehetőségekre és a művészi elképzelésekre, az orgonát érintő beavatkozások mellett tervbe vett kapcsolódó fejlesztésekre és hasznosítási tervekre. Bemutatjuk az ideális ütemtervet, illetve költségvetést, és az ahhoz szükséges források előteremtésére vonatkozó terveinket.

Kérjük, amennyiben lehetőséget lát a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgona projektjének bármilyen formában történő támogatására, legyen segítségünkre e roppant vállalkozásban!

Reménybeli támogatóink számára féltucatnyi adományozási lehetőséget biztosítunk, készülünk különleges orgona-persellyel, orgonabállal, és síp-örökbefogadási akcióval, melynek keretében a lehetséges féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő, és nevüket vállaló adományozónak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezzük ki hálánkat.

A részleteket 2017. november 22-én ismertetjük nagyszabású jótékonysági gálakoncert keretében.

Erre, és a többi az orgona javára rendezendő eseményünkre - így a november 19-i interaktív hangszerbemutatóra is - hívünk és várunk mindenkit szeretettel!

 

Joomla templates by a4joomla