NIKODÉMUS BIBLIAKÖR

Szentignáci lelkiségű katolikus közösség

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Rólunk

E-mail Nyomtatás PDF

„És jársz valamilyen közösségbe? – kérdezgetik időnként az ismerőseim – Hova? Melyikbe? Nemrég még bajban voltam ilyenkor: mit is mondhatnék? Hittan ez? Gyermekkorom hittanórái jutottak eszembe… nem, ez nem olyan. Felnőtt hittan – igyekeztem pontosítani a meghatározást, de még így sem találtam megfelelőnek. Biblia-kör? Igen, ez már jóval közelebb áll a valósághoz, de még mindig maradt valami hiányérzet bennem.

Mint a kamasz, aki küzdelmesen keresi önazonosságát, kínlódtam a válasszal. Miként határozhatnám meg magunkat? Jó sok időbe telt, míg – nem is olyan régen – bekövetkezett a fontos lélektani fordulat: lett nevünk. S most már, bárki kérdezi, tudom: mi vagyunk a „Nikodémusok Biblia Köre”. Nikodémusoké, akik kérdeznek. Akik csodálkoznak. Akik sokszor nem értik („hogy születhet valaki, aki már öreg?”) de nyitott és őszinte szívvel keresik az igazságot.

A ”Rólunk” rovat talán megkívánná, hogy szóljak arról: mikor, miként alakultunk? S miközben már írnám is, azon töprengek, hogy mond-e ez bármi lényegeset rólunk? Van-e csak egy hajszálnyival is több jelentősége annak, hogy mikor alakult a csoport, mint akár annak, hogy jobbra vagy balra nyílik a terem ajtaja, amiben lenni szoktunk? Ámbár legyen. A tényszerűség s a krónikások kedvéért álljon itt: az Úr 1997-ik esztendejének Szent Mihály havában tartotta az első ilyen alkalmat Kiss Ulrich jezsuita atya Budapesten, a Mária utcai Jézus Szíve Templom alagsorában. Ami viszont az alakulást illeti: azóta is, hétről hétre, folyamatosan alakul a csoport – meg- és át-. Alakulunk és alakítjuk egymást, s formál bennünket, reményeink szerint egyre inkább a saját képmására, az Úr. Ez pedig egy véget nem érő, izgalmas kaland.

És hogy milyenek az alkalmaink? Hasonlatosak egy-egy piknikhez, ahol, miután megérkezünk, letelepedvén – felolvasván a vasárnapi evangéliumot – ki-ki beadja a közösbe amije és amennyi éppen van: hitét, sokat vagy keveset, lelkesedését vagy „késedelmes szívét”, kérdéseit, kételyeit vagy akár egy-egy laza asszociációját – desszertnek. S mint ahogy több mint ötezer ember jóllakott egyikőjük öt kenyeréből, nemsokára egy dúsan terített asztal körül találjuk magunkat, s ámulva látjuk: mennyi kincs, gazdagság lapult eddig a batyukban, s most, hogy előkerültek, mindnyájan táplálkozhatunk belőlük.

De mert nem csak piknikkel él az ember, van, hogy filmet nézünk meg, könyvet olvasunk el, s az ezek nyomán támadt gondolatokat osztjuk meg – Krisztus fényében – egymással. Szívesen játszunk is, kirándulunk, s minthogy számunkra az egész teremtett világ Istenről tanúskodik, elmegyünk akár az Állatkertbe is.

Nikodémusok és Nikodémák, hétről hétre, ha nem is éjszaka, de szerda esténként felkeressük Jézust, mert tudjuk róla, hogy Istentől jött tanító, és szeretnénk tanulni tőle.

A „képzés” tandíjmentes, felvételi vizsga nincs, a felvehető létszám pedig…mit is mondott? – „Atyám házában sok hely van…” (Jn.14,2)

M.J.

 

Hozzászólások 

 
0 #2 profile 2018-10-31 18:37
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet
 
 
0 #1 profile 2018-10-30 18:15
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Ma 2019. január 23., szerda, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.