Elég az érzéketlenségből! – A Párbeszéd Pintér Sándorhoz és az ombudsmanhoz fordul a terhességet érintő alaptörvény-ellenes rendelet miatt!

2022.09.19.

Elfogadhatatlan a „magzati élet védelméről” szóló törvény rendeletmódosítása, amely szerint a terhességmegszakítás előtt az állapotos nőnek be kell mutatnia a magzati életfunkciók működésére – a szívhangra – utaló bizonyítékot. Pintér Sándor belügyminisztert levélben szólítjuk fel a rendelet visszavonására, továbbá az ombudsmanhoz fordulunk az alaptörvény-ellenes módosítás miatt, kérve az Alkotmánybíróság állásfoglalását.

Érthetetlen, mi indokolta az új előírást, és erősen kétséges az is, Pintér Sándor belügyminiszternek volt-e törvényi felhatalmazása a rendelet ilyen módosítására. Ez a jogszabály-módosítás nemcsak szűkíti a várandós nők terhességmegszakításhoz való jogát, hanem borzalmasan megterhelő, egyben szükségtelenül kegyetlen helyzetet teremt az érintetteknek és az orvosoknak.

Egy terhességmegszakítás minden nő számára borzasztóan nehéz és összetett döntés, amelyet – többek között – szorongás, kétségbeesés és a magányosság érzése kísér. Egy ilyen döntés mögött jellemzően valamilyen, a gyerekvállalást ellehetetlenítő külső körülmény – egyedüllét, betegség, még rosszabb esetben erőszak – áll. Nagyfokú érzéketlenség ezt a folyamatot további traumatizáló intézkedéssel súlyosbítani, jelentős plusz terhet téve az alapból is a túléléséért küzdő egészségügyi rendszerre.

A Párbeszéd szerint a rendelet az Alaptörvénnyel is ellentétes, lévén, hogy miniszteri rendelettel korlátoz alapvető állampolgári jogot, továbbá a magzati élet védelméről szóló törvénnyel is, ezért alkotmányossági kontroll céljából az ombudsmanhoz fordul, kérve az Alkotmánybíróság állásfoglalását. Addig is több százezer magyar állampolgár nevében követeljük: vonják vissza a jogsértő rendelkezést!

Mindannyiunk célja: minél több gyermek szülessen az országban. Ezt azonban nem az abortuszszabályok szigorításával, a nők megalázásával és családok ellehetetlenítésével kell elérnie a kormánynak, hanem – egyebek mellett – a nem kívánt terhességeket megelőző segítségnyújtással. Ezért a Párbeszéd ismét benyújtja az Országgyűlésnek korábbi, átfogó, erre vonatkozó törvényjavaslatát.

Kövess minket: