Küldetésünk

A Párbeszéd – ZÖLDEK célja egy zöld, fenntartható, igazságos és szolidáris magyar köztársaság létrehozása

Olyan zöld köztársaságot akarunk, ahol nem éljük fel gyermekeink és unokáink örökségét. Ahol a (zöld) gazdaság alapja az emberi jóllét, és nem egy korrupt elit felhizlalása. Ahol mindenkinek jár tisztes munka és biztonságos megélhetés. Ahol mindenki számára hozzáférhetőek a minőségi közszolgáltatások, alapvetés a színvonalas egészségügyi ellátás. Ahol tisztességes a verseny és igazságosak a közterhek.

Egy olyan zöld köztársaságot akarunk, amely az emberek tudására és tehetségére épít. Ahol mindenki hozzájut a korszerű oktatáshoz. Ahol – a 21. század kihívásainak megfelelően – a lakosság egyre nagyobb és nagyobb része tanul, képzi magát.

A mi zöld köztársaságunkban magától értetődő, hogy a nők egyenlő jogokkal és esélyekkel rendelkeznek. Magától értetődő a szólás, a sajtó, a véleménynyilvánítás, a tiltakozás – beleértve a sztrájkjog – szabadsága. Magától értetődő, hogy senkit nem érhet hátrány a származása vagy bőrszíne miatt. Magától értetődő, hogy mindenki azt szeret, akit akar, és szabadon – állami beavatkozás nélkül – gyakorolhatja hitét, vallását.

A zöld köztársaságban erős a civil társadalom, átlátható, korrupciómentes a kormányzás, függetlenek az ellenőrző hatóságok és átélhető a demokrácia, hiszen széles körben ad lehetőséget a döntésekben való részvételre. 

A zöld köztársaság befogadó, célja, hogy mindenki esélyt kapjon arra: biztonságban, méltóságban éljen, előreléphessen.

A zöld köztársaságban ápoljuk a kulturális örökségünket, óvjuk és védjük a természeti környezetünket. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy tiszta legyen a víz és a levegő, élelmiszereink biztonságosak és egészségesek legyenek. Minden eszközzel küzdünk a klímaváltozás negatív hatásai ellen, óvjuk erdeinket, vizeinket, zöld területeinket, biodiverzitásunkat.

A zöld köztársaságban fejlődik a vidék és élhetővé válik város. Nem ellenségeket keresünk, hanem partnereket annak érdekében, hogy igazságosabbá és zöldebbé tegyük a tágabb otthonunkat: Európát.

Kövess minket: