Mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak

2023.03.22.

Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget és minden segítséget ahhoz, hogy biztonságban éljen és a legteljesebb mértékben kibontakoztassa képességeit! Csak így lehetünk egy összetartó és boldog ország!

Március 21. nemcsak a tavasz első napja, de egyben a Down-szindróma világnapja is.

Rendkívül fontos, hogy több évszázadnyi tévhitet és előítéletet magunk mögött hagyva végre nyíltan tudjunk beszélni a fogyatékossággal élő emberek problémáiról és kihívásaikról, de egyben felismerjük a bennük rejlő lehetőségeket is.
A Down-szindróma genetikai hátterében a 21-es kromoszóma áll – ezért tartják a világnapot 21-én. Ez a nap nemcsak arra alkalmas, hogy növeljük az ismereteinket a Down-szindrómával kapcsolatosan, hanem arra is, hogy végiggondoljuk, környezetünk, társadalmunk miként viszonyul az ilyen és ehhez hasonló kihívásokhoz.

A Párbeszéd számára a cél világos és egyértelmű: el kell jutnunk oda, hogy magától értetődő legyen, a sérült embereknek – mint mindannyiunknak – ugyanúgy megvan a joguk, hogy a társadalom aktív és alkotó tagjaként, méltósággal élhessenek teljes életet.
Ettől sajnos még igen távol vagyunk. Jelenleg olyan rendszerben élünk, ahol a sokszínűség megbecsülése, az empátia és a szolidaritás értékei háttérbe szorulnak, és az ország hatalmasai inkább ennek a szöges ellentétét, a megkülönböztetést, a xenofóbiát és a kirekesztést hirdetik.
Mindemellett a koronavírus-világjárvány sajnos egyértelműen megmutatta, milyen következményekkel jár, hogy az elmúlt 10 évben magára lett hagyva az egészségügy és a szociális védőrendszer.
Ezen azonnal változtatni kell, hogy ebben az országban mindenki – és hangsúlyozottan MINDENKI – megkapja a lehetőséget arra, hogy biztonságban éljen és a legteljesebb mértékben kibontakoztassa képességeit.

Kövess minket: