Válságban az állatvédelem

2023.03.20.

Mi a Párbeszédben azt gondoljuk, hogy az a kormány, amelyik 17 milliárd forintot költ vadászati világkiállításra, igazán áldozhatna egy kicsivel több pénzt a magyar állatvédelemre. Éppen ezért a Párbeszéd határozati javaslatban nyújtja be – amit minden évben költségvetési módosítónként is beadunk –, hogy hozzanak létre egy 8 milliárd forint értékű országos állatvédelmi alapot, amelyből az állandóan beérkező igényeket lehetne fedezni.

25 éve fogadta el az Országgyűlés az állatvédelmi törvényt – de az állatvédelem válságban van. Bár az 1998-as állatvédelmi törvény előremutató jogszabály volt, az elmúlt 25 évben számos intézkedést kellett volna még megtenni ahhoz, hogy az állatvédelem ma jól működjön. Az Orbán-kormány elmúlt 13 évében az állatvédelemre nem fordítottak kellő figyelmet, ami azért is szomorú, mert az állatvédő civil szervezetek, amelyek a hátukon viszik a magyar állatvédelmet, nagy bajban vannak, ugyanis nem kapnak megfelelő anyagi támogatást.

A kormány létrehozott ugyan egy alapítványt, amelynek mintegy 250 millió forint áll a rendelkezésére, ám összeget „csupán” annak támogatására fordítják, hogy meggyőzzék az embereket: adójuk 1%-át az állatvédőknek adják.

Mi a Párbeszédben azt gondoljuk, hogy az a kormány, amelyik 17 milliárd forintot költ vadászati világkiállításra, igazán áldozhatna egy kicsivel több pénzt a magyar állatvédelemre. Éppen ezért a Párbeszéd határozati javaslatban nyújtja be – amit minden évben költségvetési módosítónként is beadunk –, hogy hozzanak létre egy 8 milliárd forint értékű országos állatvédelmi alapot, amelyből az állandóan beérkező igényeket lehetne fedezni. Ennek keretében országos ivartalanítási kampányt kellene indítani, és ezt folyamatosan finanszírozni; ebből lehetne támogatni az állatorvosi ügyeletek megszervezését, hogy hétvégente működjön egy országos állatorvosi ügyeleti hálózat; és szükséges lenne az állatvédő civil szervezetek számára folyamatos és kiszámítható pályázati alap létrehozása, amelyből nemcsak fejlesztésre, hanem működésre is jutna forrás.

További javaslatunk, hogy a rendőrök, bírák képzésében jelenjenek meg az állatvédelmi szempontok, és olyan állatvédelmi őrség jöjjön létre, amelyre van már jó példa Budapesten a rendőrség és az erre alkalmas civilek együttműködésével. Így a bűncselekmény kategóriájába eső állatvédelmi és állatkínzási ügyeket sokkal hatékonyabban lehetne felderíteni. Az etikus, felelős állattartásnak bele kellene kerülnie a Nemzeti Alaptantervbe, valamint ki kellene nevezni állatvédelmi ombudsmant is. Szükség lenne még arra, hogy az állatvédelemmel foglalkozó hatósági rendszer különböző lépéseit valaki összehangolja, és az elakadásokon segítsen, és szintén nagyon fontos lenne, hogy az állatvédő civil szervezetek földjét ne tudják elvenni különböző földspekulánsok. Erre a Dharma lómenhely esetében Siófok-Törekiben láthatunk szomorú példát, ahol a kormányhivatal nem figyel oda kellőképpen arra, milyen elővásárlási sorrendben tudják a földeket megvenni vagy eladni a tulajdonosok.

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormány csak látszattevékenységet folytat az állatvédelem területén, ezért javaslatainkat országgyűlési határozat formájában is be fogjuk nyújtani.

Kövess minket: