A Párbeszéd – ZÖLDEK adatigénylést nyújt be a balatonföldvári gigakikötő ügyében

2023.04.15.

A helyi építési szabályokat figyelmen kívül hagyva folytatódik a balatonföldvári monstrum építése. Nyílt levélben fordulunk Lázár János építésügyi miniszterhez, és adatigénylést nyújtunk be a helyi önkormányzatnak a pályázati forrásokkal kapcsolatban.

Óriási vitorláskikötővel szeli ketté a balatonföldváriak strandját a jelentős állami támogatást élvező helyi fideszes önkormányzat. A Lánchídnál is hosszabbra tervezett móló építése társadalmi egyeztetés nélkül, a helyi civilek tiltakozása ellenére kezdődött meg, ráadásul környezeti hatástanulmány sem készült a projekt megvalósítását megelőzően.

A kikötő 42 ezer négyzetméter vízfelületet fog elvenni a Balatonból, ezzel teljesen ellehetetleníti a fürdőzést Balatonföldvár Nyugati strandján, amelyet ezelőtt nyaranta 40 ezer ember élvezhetett.

Mindemellett Balatonföldvár önkormányzata korábban legalább 170 millió forintnyi forrást nyert a strand felújítására, így feltételezhető, hogy a kikötő építése ellentétes a korábbi pénzügyi támogatás feltételeivel.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke adatigénylést nyújt be a balatonföldvári önkormányzatnak a strandfelújítási pályázatok részleteiről, valamint nyílt levélben fordul Lázár János építésügyi miniszterhez, mivel a monstrumberuházás a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakvéleménye szerint hatással lehet a tó üledékvándorlására és áramlására, és eliszaposodáshoz is vezethet.

A Párbeszéd – ZÖLDEK rendkívül fontosnak tartja a Balaton fenntartható használatát, természetes vízkincseink megőrzését. Nemrég a helyszínen is tiltakoztunk a beruházás ellen: aktivistáink kenuval közelítették meg az építési területet.

@parbeszed

Kenus akcióval tiltakoztunk a Balatonföldváron épülő gigakikötő ellen! 🛶 ❌ Elég a nagy tavak beépítéséből, legyen vége a balatonföldvári mólógate-nek! #balatonföldvár #balaton #balatonpart #balatonparton #kikötő #magyarpolitika #természetvédelem

♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Kövess minket: