Nyíregyházi tragédia: a nevelőszülői rendszeren azonnal javítani kell

2023.04.18.

A Párbeszéd – ZÖLDEK parlamenti eseti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a nevelőszülői hálózat működésének javítása érdekében.

Egy autó csomagtartójában találták egy kétéves gyerek holttestét Nyíregyházán. A kisfiú tragikus halála sajnos nem egyedüli eset: szinte hetente találkozhatunk hasonló hírekkel, amelyekben nevelőszülőknél nevelkedett gyermekekről kiderül, hogy szexuális vagy fizikai abúzus áldozatai voltak.

Magyarországon jelenleg 5860 nevelőszülő van, akik körülbelül 16 ezer gyermeket nevelnek, de szakemberek szerint még mindig legalább kétezer szülő hiányzik a rendszerből. A rendszerbe be van építve egy ösztönző díj, hogy minél több gyereket neveljenek a nevelőszülők, azonban sajnos ez sokszor a visszájára hat, hiszen vannak olyan szülők, akik akár tíz gyermekért is felelősek.

A rendszer romokban hever, a kormány azonban, míg saját propagandájára használja a családokat és politikai kommunikációs fogásokat durrogtat, nem tesz érdemi lépéseket a gyermekvédelem javítására.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint nem lehet várni a következő borzasztó esetre: azonnali reformra van szükség. Ezért egy parlamenti eseti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük a nevelőszülői hálózat működésének javítása érdekében. A 28 fős bizottságban hét-hét kormánypárti és ellenzéki politikus mellett civilek, a gyermekvédelmi rendszerben dolgozók, valamint az egyház által delegált tagok vennének részt.

Parlamenti eseti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezzük – Szabó Tímea sajtótájékoztatója

Kövess minket: