Azonnali béremelést az ápolóknak!

2023.05.13.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azonnali, legalább 40%-os béremelést és azoknak a munkavállalói jogoknak a visszaállítását követeli, amelyeket az Orbán-kormány az elmúlt években elvett tőlük.

Idén januártól a kormány 35–50%-os általános béremelést ígért az ápolók számára, azonban ez nem valósult meg, és júliusra is mindössze 20%-os emelést ígérnek, amelyet el fog vinni az elképesztően magas infláció.

Az egészségügyben dolgozó ápolók száma folyamatosan csökken, mert az alulfizetettség miatt egyre többen hagyják ott a pályát. A szakemberek ráadásul rendkívül túlterheltek – egy tavalyi felmérésből tudjuk, hogy a dolgozók jelentős része a törvényes munkaidőt jelentősen meghaladó munkaidőt tölt munkával. Minden negyedik munkavállaló esetén jellemző, hogy 200 órát meghaladja a havi munkavégzés, sőt vannak, akik 300, de olyanok is, akik 400 órát meghaladó idejű munkát végeznek. Ez elfogadhatatlan, és veszélyezteti a biztonságos betegellátást is.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azonnali, legalább 40%-os béremelést követel az ápolók számára, valamint azt, hogy ne törölje el a kormány a pótlékokat és az egyéb bérkiegészítéseket.

Nyitókép: Rido/Canva

Kövess minket: