Örvényesi természetpusztítás: A Párbeszéd – ZÖLDEK írásbeli kérdéssel fordul Lázár János miniszterhez

2023.05.23.

A Fidesz-közeli üzleti körök építési teleknek nézik a Balaton-part utolsó, természetes állapotú szakaszait, az állami hivatalok pedig csendben asszisztálnak a pusztításhoz. Ezúttal Örvényest nézte ki magának egy ingatlancápa, így a Párbeszéd – ZÖLDEK fellép a tópart el- és lerablása ellen.

A Sajkodi-öböl Natura 2000 terület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik gyöngyszeme: lápok, források, nádasok vidéke, a pisztrángos Séd patak torkolata, rengeteg állat- és növényfaj élettere. Páratlan élővilágú ökológiai folyosó. Volt eddig, mert most a kormánynál jól fekvő befektetők 400 fő befogadására alkalmas hotelt, mélygarázst, sportpályákat, lakó- és nyaralóépületeket akarnak rá építeni. A helyi lakosság tiltakozik, a környezetromboló beruházás ellen petíció indult, de tudjuk, hogy a NER gyakorlatában a politikai irányítás alatt álló kormányhivatalok gyakran akkor is kiadják az engedélyeket, ha nyíltan jogszabályt kell sérteni miattuk. Ha pedig tovább folyik az ellenállás, a magánbizniszt sebtében kiemelt beruházássá nyilvánítják, megfosztva az önkormányzatot és az embereket minden közbeavatkozási lehetőségtől.

A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért most közvetlenül az építésügyért felelős Lázár Jánoshoz fordul írásbeli kérdéssel azzal, hogyan (nem) felel meg a természetvédelmi törvény és a Balaton-törvény előírásainak ez az újabb környezetellenes merénylet. Emellett minden eszközzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy a természeti környezetünk pusztítása, az élőhelyek beépítése és lebetonozása már nemcsak gyerekeinkét, de a saját életünket és egészségünket is veszélyezteti.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke

Szabó Rebeka korábban is felszólalt a Balaton beépítése ellen:

Kövess minket: