Megérkeztünk a gödör aljára: a 2024-es költségvetés a rémségek költségvetése

2023.06.05.

A 2024-es költségvetés a megszorítások költségvetése lett – értékelte a jövő évi büdzséről szóló javaslatot hétfői, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd képviselője.

Mellár Tamás azt mondta, hogy kiadási oldalon csak “igen szerény” növekedés van betervezve, ami alól a honvédelmi kiadások jelentenek kivételt, mert azok 55 százalékkal fognak emelkedni. Ugyanakkor a kormány meghirdette az általános takarékosságot, a következő évben az az elvárás, hogy az állami szektorban mindenhol tízszázalékos költségcsökkentést valósítsanak meg – tette hozzá az ellenzéki politikus.
A javaslatban az olvasható, hogy jövőre 2,8 százalékos lesz a háztartási fogyasztásnövekedés és 3,7 százalékos a felhalmozásnövekedés, de ezek forrásai nem látszanak – közölte.
Az indítványban 2479 milliárd forintnyi EU-s támogatás szerepel, amivel szemben 3605 milliárd forintnyi felhasználás van beállítva – emelte ki. Azonban ha nem jönnek az uniós pénzek, de megvalósul a költés, akkor a tervezett 2,9 százalékos államháztartási hiány három százalék fölé fog emelkedni – tette hozzá a politikus.
Bevételi oldalon az a legszembetűnőbb, hogy maradnak az extraprofitadók, ami azért problematikus, mert a kabinet megígérte az EU-nak, hogy 2024-re kivezeti őket – mondta Mellár Tamás.
Az adóbevételekkel kapcsolatban elég nagy a bizonytalanság, nem nagyon lehet tudni, hogy mely területekről mennyi pénz fog bejönni, ugyanis még nem hozták nyilvánosságra az adómódosítási terveket – érvelt a képviselő. Az azonban bizonyos, hogy az adóbevételek összege erőteljesen függ a GDP növekedési ütemétől – emelte ki a politikus.
A törvényjavaslatból az látszik, hogy jövőre nagy mértékű, GDP-arányosan több, mint háromszázalékos kamatfizetés fogja terhelni a költségvetést – hívta fel a figyelmet. A becslést optimistának nevező Mellár Tamás rámutatott, hogy a Költségvetési Tanács szerint sokkal inkább a négyszázalékos kamatfizetési kötelezettség lesz reális.

Forrás: MTI

Kövess minket: