A Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul a választási törvény módosítása miatt

2023.07.16.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője sajtótájékoztatóján bejelentette: összegyűlt az 50 képviselői aláírás, így a Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz által elfogadott választási eljárásról szóló törvény, illetve az önkormányzati törvény miatt.

Néhány héttel ezelőtt a Fidesz által benyújtott törvénymódosítás gyakorlatilag alapjaiban változtatja meg az önkormányzati választásokat Szabó Tímea szerint. A frakcióvezető felhívta a figyelmet, hogy a beadott törvénymódosítás szerint a következő önkormányzati választásokig nem tartható időközi választás, illetve a Fidesz előírta, hogy tízezer több lakosú településeken a körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítani egy jelölőszervezetnek, ha listát akar állítani.

A Párbeszéd – ZÖLDEK meggyőződése, hogy ezek a módosítások több ponton is sértik az alaptörvényt, ezért az ellenzéki képviselők segítségével az Alkotmánybírósághoz fordul a párt – jelentette be Szabó Tímea.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK mindent meg fog tenni a választás tisztaságának érdekében és azért, hogy meggyőzze a választópolgárokat arról, hogy lehet egy jobb országban élni, ahol a gyűlölködés és egymás eltaposása nem elfogadott, helyettük a szolidaritás, a béke és egymás segítése válnak domináns értékekké.

Kövess minket: