Párbeszéd: az oroszoknak ki kell vonulnia Ukrajnából

2023.07.31.

Békére van szükség Ukrajnában, olyanra, amelyben az oroszok kivonulnak az ukrán állam területéről – közölte a Párbeszéd szóvivője pénteken.

Barabás Richárd a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón az ukrán államiság napja alkalmából érvelt egy olyan béke mellett, amely nem sérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását.
Elmondta, a háború rengeteg áldozattal jár, de nemcsak az emberéletekben tesz károkat, hanem óriási környezeti pusztítást is végez.
Úgy folytatta, 2023-ban minden egyes perc, amit háborúval, nagyhatalmi versengéssel kell eltöltenie a világnak, elvonja az időt a kihívások megoldásától.
 A háború mielőbbi lezárására azért is szükség van – érvelt -, mert a klímaválság és az ökológiai pusztulás kérdéseit nem lehet máshogy megoldani, csak közös nemzetközi együttműködéssel.
A politikus, aki a főváros XI. kerületének, Újbudának az alpolgármestere is közölte, a Párbeszéd békepártisága nem jelenti azt, hogy elvárnák egy áldozattól, feladja az önvédelemhez való jogát.
Hozzátette: keserű azt hallani, amikor a magyar miniszterelnök az oroszok és a háborús bűnös Vlagyimir Putyin oldalára áll ebben a konfliktusban, amivel “szembeköpi” az egész magyar történelmet. A kormányfő érveléséből az következik, hogy 1956-ban a magyaroknak nem lett volna szabad felkelnie az oroszok ellen és nem lett volna szabad fegyvereket és támogatást kérni a nyugati országoktól – mondta.

 Budapest, 2023. július 28., péntek (MTI)

Kövess minket: