Párbeszéd – ZÖLDEK: A jövőt kell megnyerni, nem a pillanatot uralni

2023.07.22.

Reagálás Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére


Ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő. A feladat az lett volna, hogy felelős vezetőként választ adjon az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, az ökológiai- és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága. De megoldások helyett Orbán Viktor egyetlen dolgot mutatott be: hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről.

A Fidesz-elnök irányt próbált szabni a politikai cselekvés számára, de ez a politika nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szól. Egy felelős kormányfő ez alkalommal az igazságos zöld fordulatról, a szolidáris gazdaság és a fenntartható társadalom felé vezető út feladatairól beszélt volna.
Ehelyett Orbán a kényszeres feszültségkeltést és provokációt folytatta, amely talán rövid távon szolgálhatja a Fidesz hatalompolitikai céljait, de egyértelműen rombolja az európai Magyarország hosszú távú sikerének esélyét. Az egyes társadalmi csoportok elleni hangulatkeltés és uszítás pedig nemcsak emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan, de a legfőbb akadálya egy szolidáris, a válságoknak ellenálló társadalom kialakításának.

Nem hallottunk szembenézést a mögöttünk álló közel másfél évtized fideszes kudarcaival sem: a legfontosabb közszolgáltatások, az oktatás, egészségügy és a szociális ellátórendszer néhol lassú elsorvasztásával, néhol gyors ütemű szétverésével, a demokrácia felszámolásával és ezzel összefüggésben a politika alá rendelt gazdaság – a regionális vetélytársaktól való – mind látványosabb lemaradásával, Magyarország természeti kincseinek elvesztegetésével és környezeti állapotának folyamatos, intenzív romlásával.

És miközben a fideszes projekt legfeljebb hatalompolitikailag sikeres, de társadalmilag, gazdaságilag és környezeti szempontból teljes kudarc, Orbán Viktor úgy tesz, mintha arra lenne hivatott, hogy Európa és a világ problémáit is komoly hatalmi tényezőként kezelje – de csak annyira fontos, mint egy tüske a köröm alatt.
Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb „hasznos hülye”, a keleti geopolitikai terjeszkedés szolgálóleánya, Nyugatról nézve pedig politikai pária, az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista vezetője.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a magyarok érdeke egy igazságos és szolidáris, biztonságos és zöld Magyarország lenne, de Orbán Viktor és a Fidesz politikája eddig, és a mai beszéd alapján ezután is csak távolabb visz minket ettől. Vagyis: haladunk tovább teljes gázzal előre a történelem zsákutcájában. Köszönjük, Viktor!


Budapest, 2023. július 22.

Tordai Bence, 

a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője

Kövess minket: