A Balaton nem a NER tulajdona, a Balaton mindenkié!

2023.08.25.

A tó mindenkié, a Balaton ökológiai állapotát meg kell őrizni – hangoztatta Szabó Rebeka.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK párt társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján elmondta, országgyűlési javaslatában a Balatonpart és a nádas védettséget kapna, ezzel is védve a tó ökológiai állapotát. Meg kell maradnia a széles parti sávnak, amely biztosítja a tó körüljárhatóságát, és ezzel párhuzamosan – mondta – az önkormányzatoknak anyagi támogatást kell kapniuk, hogy a parti sávra vonatkozó elővásárlási jogukkal valóban élni tudjanak.

Ezenkívül egy limnológiai felmérést is szorgalmaznak, amely a balatoni kikötőkapacitások felülvizsgálatát célozná. Azt kérik továbbá, hogy a Balaton-törvényt megsértőket szankcionálják, és azt is javasolják, hogy a tó 20 kilométeres övezetében jogsértően épült, “papíron gazdasági épületnek álcázott lakó- és nyaralóházakat” érdemben mérje fel a hatóság, és szankcionálja a jogsértéseket.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, fontos lenne az is, hogy a többmilliárdos turisztikai támogatásokat ne a Fidesz-közeli luxusberuházásokat indító vállalkozásoknak kapják.

Forrás: MTI

Kövess minket: