Elhunyt dr. Domschitz Mátyás PhD szervezetfejlesztő, kommunikációkutató, a Párbeszéd – ZÖLDEK tagja

2023.08.30.

Elhunyt dr. Domschitz Mátyás PhD szervezetfejlesztő, kommunikációkutató, a Párbeszéd – ZÖLDEK tagja, oktatási műhelyünk vezetője. Felejthetetlen alakjára párttársunk, Sólyomfi Hanna írásával emlékezünk.

Mindannyiunkat megdöbbentett, mindannyiunkat lesújtott – ezek a szokásos szófordulatok, amelyekkel élnünk lehet, ha meghal valaki. Búcsúzunk, mondjuk még, de Matyitól csak fizikai valójában tudunk elköszönni. Nem lehet búcsút venni ugyanis attól, aki olyan mély nyomokat hagyott minden ismerősében, mint ő.

Matyi tudós ember volt, az a fajta, aki tudja: minél többfelé osztja a tudását, annál több lesz belőle. Matyi nem előadott, nem csillogtatott, hanem megdolgoztatott. Kihozta mindenkiből a maximumot. Közösséget teremtett, s ezzel sokszorosan megnövelte a tudást: az egyénekből előbúvó maximumok a közös gondolkodásban összekapcsolódtak, más minőségűvé alakultak a vezetése alatt. Ám a vezetés sem megfelelő szó arra, amit Matyi varázsolt. Közben ugyanis észrevétlenül tanultuk a módszereket, amelyeket az adott téma feldolgozásához választott. Nemcsak a módszer volt a lényeges Matyi számára, hanem az etikai értékek is. Az értéket hordozó szavak – amelyeket most olyan nehéz megtalálni – közös jelentést kaptak, mert a közösség nyelve csak így lehetett pontos, kifejező. A közösség, amelyet az oktatási műhelyben (is) megteremtett, attól vált közösséggé, hogy közös értékei lettek, közös nyelve, közös céljai. Értékként fogalmazódott meg az eltérő fejlődés, a bármilyen jelzővel bíró másság tisztelete és elfogadása, a szakmai tudás, a környezet tisztelete. Fontos volt a személyesség, de ezt a személyességet a munkában el tudta emeltetni az individuumtól, az ebben rejlő érték a közösség értékévé vált.

Matyi nyitott szellem volt, nyitott az övétől különböző gondolkodásra, az új tudományos eredményekre, a számára új problémákra. Matyi szintetizáló szellem volt, ezt a sajátos összefüggéseket feltáró gondolkodást segítették tanulmányai is. Matyi nemcsak a gondolkodás, módszer és érték embere volt, hanem a finom, árnyalt érzelmeké is. Tapintatosan igazított helyre, ha tévedett a gondolkodótársa. Egyértelműen és láthatóan fejezte ki az elismerését.

Elköszönünk, de nem búcsúzunk, mert mindez velünk – bennünk marad.

Domschitz Mátyás saját blogot vezetett, írásai továbbra is olvashatók: https://hetedikvilag.blog.hu/

Kövess minket: