Atomerőmű fusiban? – Paks II. egyre átláthatatlanabb és kínosabb

2023.09.08.

Átláthatatlan “sufnituning” megoldásokról beszélt a paksi bővítéssel kapcsolatban pénteki online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a projekt a tervezett formában megvalósíthatatlan, ezért a szerződéseket fel kell mondani.

A politikus szerint hiába kommunikálja azt a kormány, hogy elhárultak az akadályok a bővítés előtt, a valóság nem ez. A projekt egyre nagyobb nehézségekkel néz szembe, és elképesztő mennyiségű késést szedett össze. Hozzátette: az sem felel meg a valóságnak, hogy elkezdődött az építkezés, és nem tudható, ez mikor történik meg. Nincs érvényes létesítési engedély, a problémákat pedig növeli az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben hozott szankciók – sorolta.

Utóbbiak miatt mind a megvalósítási, mind a finanszírozási szerződéseket módosítani kellett – mondta. Jávor Benedek szerint ennek során átláthatatlan sufnituning megoldások születtek és számos dolog landolt oligarchák kezében. Például finanszírozásért a magyar oldalon egy olyan leányvállalat a felelős, amelyről szinte semmit sem lehet tudni, az orosz fél viszont még ki sem jelölte a felelős társaságot. Mindez alapvető biztonsági kockázatokat vet fel – mondta Jávor Benedek.

(forrás: MTI)

Kövess minket: