Erdogan lépett, most Orbán Viktoron a sor – A Párbeszéd – ZÖLDEK a svédek NATO-csatlakozásának napirendre vételét kezdeményezi

2023.10.24.

A Párbeszéd – ZÖLDEK kezdeményezi, hogy az Országgyűlés már kedden vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás ügyét – közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője, Szabó Tímea online sajtótájékoztatón.

Szabó Tímea felidézte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn benyújtotta a török parlamentnek a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot. A képviselő azt mondta, ezzel a lépéssel Magyarország most már végleg egyedül maradt, Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, amelyik még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Szabó Tímea szerint Orbán Viktor kínos helyzetbe került, mert miniszterelnök többször elmondta, hogy nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagállam, amelyik ratifikálja Svédország NATO csatlakozását.

A frakcióvezető visszaemlékezett: Magyarország már Finnország esetében is hosszú hónapokig húzta az időt a NATO-csatlakozás esetében, a helyzet pedig még rosszabb svédek esetében, amivel az egész NATO biztonságát veszélyezteti a kormány.

Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy elég volt a keleti vezetés előtti hajbókolásból. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy nyugati szövetségeseivel közösen megvédje magát, így nincs más lehetőségünk, mint azonnal ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását.

Kövess minket: