A Fideszen kívüli világ képviselete egy módon biztosan nem lehetséges: a Fidesz érdekeit szolgálva fideszes politikus támogatásával

2024.01.09.

Ungár Péter egyetlen válasza minden érdemi kérdésre: „hisztiellenzék”.

Ungár Péter persze nem egyenlő az LMP-vel, személyes ambíciói sem keverendők össze az LMP értékrendjével. Így aztán az a hozzáállás sem egy pártot, legfeljebb egy személyt minősít, hogy „hisztinek” minősíti, ha valaki nem ért egyet vele. Abban például, hogy még a közelmúltban is magas beosztású fideszes politikust indítson a zöld főpolgármesterrel szemben. Akkor a DK, a Momentum, a Párbeszéd – Zöldek, a budapestiek többsége, mindazok, akik támogatják Karácsony Gergelyt Ungár szerint nyilván mind „hisztiellenzékiek” – írja Szabó Tímea Facebook-bejegyzésében.

Ha valami tényleg hiszti, akkor az az érdemi válaszok helyetti minősítgetés. Értem én, ha Ungár Péter ideges lett, hiszen Tarlósnak nem szabadott volna kikotyognia, hogy az LMP és a Fidesz egyeztet. De azért ennél komolyabb választ érdemelnének az LMP támogatói is, a budapestiek is, az ellenzéki szavazók is.

Persze bárkinek szíve joga ellenjelöltet állítani Budapesten Karácsony Gergellyel szemben. Ez nem kérdés. A kérdés az, hogy erre vajon miért egy fideszes jelölt lenne Ungár szerint a legalkalmasabb. Tényleg nem világos, hogy ez a politikai játszadozás még az LMP érdekeinél is jobban szolgálja a Fidesz érdekeit? Budapest a közös otthonunk, amelyet nem engedhetünk a fővárosellenes Fidesz kezére játszani.

Zárójel, de ha már Ungár Péter felvetette: én igenis számon kérem a Fidesz által piedesztálra emelt Böjte Csabán, hogyan fordulhatott elő, hogy az általa vezetett gondozóházakban több kiskorú kisfiút és egy fiatalkorú lányt is éveken keresztül megerőszakoltak. És igen, a járvány alatti botrányos kormányzati beszerzések sem maradhatnak tisztázás nélkül. A gyerekek elleni erőszakot és a közpénz elherdálását zöld, lila, rózsaszín vagy akármilyen színű politikusként is mindig számon fogom kérni.

De maradjunk inkább a főváros témájánál és a válaszra váró kérdéseknél: miért egy fideszes jelöltet akar Ungár támogatni? Mindkét fél által bevallottan hetek óta tárgyalnak, tehát komolytalannak tűnik most azt állítani, hogy Vitézy csak egy a sok megfontolandó jelölt közül, és az LMP nem tudja még, kit indít majd. Miért egy kormánypárti, zöldpolitikusként a legkevésbé sem azonosítható jelölt lenne szerinte a legalkalmasabb a főpolgármesteri tisztségre? Mi a problémája egy önmagát zöldként azonosító pártnak egy zöld főpolgármesterrel?

Tárgyilagos, higgadt válasz hiányában csak a kételyek maradnak. Ha a zöldpolitika az LMP szerint azt jelenti, hogy akkor a környezetpusztító, akkumulátor-rémálmot végrehajtó és megújulóenergia-ellenes Fidesz emberével kell tárgyalni, akkor Ungár Péter egészen biztosan fordítva ül a lovon.

Kövess minket: