Törvényjavaslatban nyújtjuk be dr. Karsai Dániel népszavazási kérdését az Országgyűlésnek

2024.03.14.

Az életvégi döntések szabadságának megteremtése érdekében nyújtott be törvénymódosítást a Párbeszéd – ZÖLDEK, a Momentum és az MSZP az Országgyűlésnek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK ügyvezető társelnöke, országgyűlési képviselő Facebookon közvetített sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy pártja, valamint a Momentum és az MSZP kezdeményezte a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását az öngyilkosságban való közreműködéssel kapcsolatban. A módosítás értelmében nem lenne büntethető az, aki az életvégi döntésben olyan gyógyíthatatlan betegnek nyújt segítséget, akinek állapotában javulás kizárt és az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedéseken megy keresztül – ismertette javaslatukat.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, az úgynevezett asszisztált öngyilkosságban segítő embert jelenleg börtön fenyegeti, de a Btk.-módosítás elfogadása esetén sem Magyarországon, sem külföldön nem lenne büntethető. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint ideje elgondolkozni azon, hogy mit jelent az emberi méltóság – hogy életnek nevezhető-e az, hogy folyamatos szenvedésen és fájdalmakon megy keresztül valaki, amikor tudható, hogy az állapotában már nem lesz javulás. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint nem tűrhetjük, hogy ilyen szenvedéseken menjen keresztül valaki, és ne lehessen büntetni azt sem, aki segít véget vetni ilyen emberek szenvedésének.

Szabó Tímea azt mondta, az előterjesztés elkészítésekor figyeltek arra, hogy minden visszaélést kizárjanak, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő döntését közjegyzői okiratba kell foglalni. Reményét fejezte ki, hogy javaslatukat a kormánypártok is támogatják majd: nem a szenvedést tartják életnek, hanem az emberi méltóságot tartják tiszteletben.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselő felidézte, hogy korábban a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel jogász és testvére népszavazást kezdeményezett az ügyben, de kérdésüket nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, jelenleg a Kúria döntésére várnak. Szerinte jogos lenne a szabad életvégi döntésekről népszavazást tartani, vagy ha a kormány a teljesen álságos és gyűlöletkeltő konzultáció helyett inkább olyan kérdéseket tenne fel a magyar állampolgároknak, amelyek valóban érintik az életüket, foglalkoztatják őket. Elmondta azt is, hogy a közvélemény-kutatások szerint magyar társadalom több mint kétharmada támogatja azt, hogy a szabad életvégi döntések meghozhatók legyenek a halálos betegségben szenvedők, vagy a gyógyíthatatlan betegséggel élők esetében.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője emlékeztetett arra, az életvégi döntésekkel kapcsolatban országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottak a parlamentnek, most pedig törvénymódosításban kezdeményezik, hogy az asszisztált öngyilkosság Magyarországon legális legyen. Jelezte, továbbra is az a céljuk, hogy erről a húsbavágó társadalmi kérdésről beszéljenek az emberek, és minden eszközt megragadnak ahhoz, hogy nyomás alá helyezzék a kormányt, “az állampártot”, hogy lépjen az ügyben.
A sajtótájékoztatón részt vett Karsai Dániel is.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető: https://www.facebook.com/szabotimeapm/videos/1757161838126349

Az életvégi döntések szabadságának megteremtéséhez szükséges Btk.-módosításról szóló törvényjavaslat itt érhető el: https://www.parlament.hu/irom42/07745/07745.pdf

Forrás: MTI

Kövess minket: