Karácsony Gergely: Nem a külföldi befektetők luxusát, hanem a budapestiek megfizethető lakhatását kell szolgálni

2024.05.22.

„Az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botrányának – bár erős a verseny –, a hírhedt letelepedési kötvénynek az új változatát akarja ránk erőltetni a kormány” – hívja fel a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd – ZÖLDEK) Facebook-posztjában.

A bejegyzés alább olvasható.

A letelepedési kötvények új változatát most „vendégbefektetői programnak” keresztelték, lényege, hogy az EU-n kívüli állampolgárok ingatlanvásárlásért vagy vagyonkezelő alapítványoknak adott adományért cserébe tízéves tartózkodási engedélyt kapnak Magyarországon. Hogy kik nyerészkednek ezen, azt már a letelepedési kötvények óta tudjuk: a fideszes haverok. A kárvallottak között azonban ott van Budapest, és a budapestiek megfizethető lakhatása. Ez az új letelepedési kötvény a mini-Dubaj projekttel kapcsolatos kormányzati szándékokra is rávilágít.

Már most is rengeteg EU-n kívüli gazdag ember vásárol befektetési céllal lakásokat Budapesten, ami közvetetten hozzájárul a lakhatási válsághoz, a budapesti ingatlanárak elszabadulásához.

Éppen ma jelent meg egy tanulságos elemzés a kínai és orosz gazdagok növekvő lakásvásárlási kedvéről. Nem véletlen, hogy a külföldiek ingatlanszerzésének korlátozására onnan érkezett javaslat, ahonnan ezt kevesen várták: a Nemzetközi Valutaalap szerint ez az egyik eszköze lehet a lakhatási válság kezelésnek. Erre mit csinál a magyar kormány? Még több EU-n kívüli befektetőt akar rászabadítani a budapesti ingatlanpiacra.

Pedig a közeli jövőnket fenyegető talán legnagyobb veszély a lakhatási válság okozta kihívás. Budapesten az ingatlanárak növekedése hosszú évek óta megelőzi az átlagbér növekedését. Pontosan ezért, a lakhatási válság további mélyülésének megakadályozása érdekében küzdünk az eszement mini-Dubaj ellen, és a Parkváros megvalósításáért.

Budapestnek szüksége van új lakásokra, amelyek megvalósítására leginkább a Rákosrendezőhöz hasonló rozsdaövezetekben van mód. Nem a külföldi befektetők luxusát, hanem a budapestiek megfizethető lakhatását kell szolgálni.

Mi ezért indítjuk el az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját: a megszerzett uniós forrásokból Budapesten húszmilliárd forintot fogunk elkölteni lakbértámogatásra, önkormányzati bérlakások felújítására, és a piacon megtalálható üresen álló lakások bevonására.

Kövess minket: