Karácsony Gergely főpolgármester: Budapestnek kiváló nemzetközi barátai és szövetségesei vannak

2024.05.29.

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd – ZÖLDEK) Facebook bejegyzést tett közzé arról, hogy Budapest, Prága és Varsó után idén Pozsony adott otthont a Szabad Városok Szövetsége (Pact of Free Cities) polgármesteri csúcstalálkozójának.

A bejegyzés alább olvasható.

A progresszív, demokráciapárti polgármesterek szövetségét 2019-ben Budapesten hoztuk létre a V4-es főpolgármesterekkel közösen, azzal a céllal, hogy tanuljunk egymástól, és nemzetközi szinten is érvényt szerezzünk a helyi, demokratikus kormányzásnak az elnyomó hatalommal szemben.

Megalakulása óta több, mint 30 új polgármesterrel bővült a szövetség, akikkel együttműködve lobbiztunk EU-s forrásokért, számos alkalommal álltunk ki közösen a demokratikus értékek mellett, vagy éppen segítettük az ukrán menekülteket és városokat.

Idén Matúš Vallo pozsonyi polgármester kollégám és barátom házigazdaként a gyermekbarát várospolitikára helyezte a hangsúlyt, amelyben Pozsony példamutató szerepet játszik. Megalapítottuk az Egészséges Gyermekek Fejlődéséért Munkacsoportot, hogy a Szabad Városok polgármestereivel közösen dolgozzunk ki olyan projekteket, melyek középpontjában a gyermekek és a családok jóléte áll.

Városaink sok szempontból élhetőbbek lettek az utóbbi évtizedekben, azonban a sorozatos válságok és háborúk, vagy éppen a közösségi média nyomasztó hatásai miatt a mai gyermekekre sokkal nagyobb pszichés nyomás nehezedik, mint korábban bármikor.

A Szabad Városok Szövetségének egyik alapítójaként büszke vagyok a közösen elért eredményekre, és büszke vagyok, hogy Budapestnek ilyen kiváló nemzetközi szövetségesei vannak.

Kövess minket: