Karácsony Gergely: Budapest legyen az otthona mindenkinek, aki itt szeretne boldogulni

2024.06.04.

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd – ZÖLDEK) új önkormányzati bérlakások kialakításán, a lakásügynökségi modell kiterjesztésén és egy minden korábbinál nagyobb léptékű lakbértámogatási program elindításán dolgozik.

A főpolgármester teljes programja itt érhető el, alább pedig Karácsony Gergely lakhatással kapcsolatos tervei olvashatók.

Az életkörülményeink, és ezen belül a lakhatásunk meghatározó hatással van az egészségünkre, és ezáltal arra is, hogy hány évig élhetünk. A túl magas lakbérek és törlesztőrészletek, a kényszerű, gyakori költözések, a túlzsúfoltság, a nem megfelelően fűtött lakások, valamint a rossz lakáskörülmények által okozott krónikus stressz népegészségügyi problémát is jelentenek.

Megfizethető otthon

Budapesten a régió más fővárosaival összehasonlítva és a városlakók jövedelméhez képest is kiemelkedően nagy mértékben emelkedtek a lakásárak és a lakbérek. A lakhatási válság a budapestiek egyre szélesebb rétegeit sújtja, hatásai pedig messzire gyűrűznek: a magas árak miatt rengetegen csak az agglomerációban tudnak számukra megfelelő lakáshoz jutni. Ez azonban olyan mértékű, önmagában a közlekedéspolitika eszközeivel kezelhetetlen ingázó autóforgalmat eredményez, amely többek között a levegőszennyezésen keresztül minden budapesti életminőségét rontja.

A lakhatást alapvető emberi jognak, a lakhatási válság enyhítését pedig magától értetődő közfeladatnak tekintjük. Ehhez ma elsősorban egy a jelenleginél kiterjedtebb, megfizethető bérlakásszektorra van szükség. Mi ezen dolgozunk: új önkormányzati bérlakások kialakításán, a lakásügynökségi modell kiterjesztésén és egy minden korábbinál nagyobb léptékű lakbértámogatási program elindításán.

Kövess minket: