Karácsony Gergely: Köszönöm ezt a győzelmet nektek

2024.06.11.

Karácsony Gergely Facebook-posztban köszönte meg a szavazóknak választási győzelmét.

A bejegyzés alább olvasható:

Budapest szabad, zöld és szolidáris város, és az is marad. Köszönöm ezt a győzelmet nektek. Mert ez a győzelem azoké, akik nem engedték magukat becsapni. Ez a győzelem azoké, akik nem engedik, hogy megtörjék Budapest gerincét. Ez a győzelem azoké, akik ragaszkodnak a szabadsághoz, a demokráciához, a sokszínűséghez, az elfogadáshoz, az autonómiához.

Budapest újkori történetének talán legnehezebb öt éve után, a lejáratásomra költött tízmilliárdok és az ellehetetlenítésem miatt a várostól elvett százmilliárdok után, a ránk küldött propaganda és titkosszolgálat után, a szavazók becsapását célzó fideszes kampányterv után több szavazatot kaptam, mint 2019-ben, sőt, az összes választókorú budapestire vetítve többen szavaztak rám, mint bármelyik főpolgármesterre az elmúlt harminc évben.

Tegnap este úgy lett, ahogy egykor Tamás Gáspár Miklós írta: a „küzdelem a mélyben zajlik … újfajta országban, amelyet a régi eszközökkel megérteni sem lehet, nem hogy kedvünk szerint megváltoztatni.” Ahhoz, hogy utat törjön magának a változás akarata, kellenek a szabad önkormányzatok. Az új Fővárosi Közgyűlés nyugodt működtetése azt a képességet igényli, amit én amúgy a legnagyobb politikusi erények közé sorolok: az együttműködés képességét. Velem csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. És az, aki a NER érdekeit, vagy magánérdekeket a közérdek elé helyez.

Amikor azt mondtam, hogy Budapesten nem egyik vagy másik oldal van hatalmon, hanem Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, akkor ez azt jelenti, hogy ezután is bevonjuk a döntésekbe a budapestieket. A jövőben a közgyűlést alkotó frakciók mellett arra a társadalmi koalícióra is építek, amely a programom támogatására civilekből, diákokból, szakszervezetekből, idősügyi szervezetekből jött létre. Elsődleges szövetségesek a Budapest-politikában továbbra is a megválasztott kerületi polgármesterek, pártállástól függetlenül, akiknek véleményét, akaratát semmilyen fideszes törvény nem tarthatja távol a Fővárosi Közgyűlés döntéseitől.

Minden adott ahhoz, hogy közösen végrehajtsuk azt a programot, amivel megerősítjük a város ellenállóképességét a klímaváltozással és a lakhatási válsággal szemben, amivel zöldebbé, egészségesebbé tesszük ezt a várost, amivel jövőt adunk Budapestnek. Azt a programot, amire tegnap felhatalmazást kaptam.

Kövess minket: