A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását

2024.07.19.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet Budapest területén ma még a kerületi önkormányzatok látják el. Ma még. De a kormány egy törvénymódosítással ezt úgy változtatta meg, hogy az ügyeleti rendszer működtetése október 1. napjától a kerületektől az államhoz kerül – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

A bejegyzés így folytatódik:

A kerületi polgármesterek többségével együtt az a félelmem, hogy az ellátás színvonala be fog zuhanni és a betegeknek az új rendszerben sokkal többet kell majd várni. Ma minden budapestinek jár a 24 órás ügyeleti ellátás. Az új rendszerben ez csak rendelési időn kívül és hétvégenként lenne biztosítva. Ez óriási visszalépés a mostani színvonalhoz képest. A mai napig csak nyugtalanító kérdések vannak, biztonságot jelentő válaszok nélkül.

Tegnap levélben fordultam az egészségügyet felügyelő kormánytaghoz, dr. Takács Péter belügyminisztériumi államtitkár úrhoz, és jeleztem, hogy a Magyar Orvosi Kamara álláspontjára is tekintettel a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a kerületi háziorvosi rendszer államosítását.

Kövess minket: