Elég az egészségügy privatizációjából, a betegek totális kiszolgáltatottságából!

2024.10.15.

Lassan a gatyánk is rámegy a gyógyulásunkra annak ellenére, hogy egész életünkben fizetjük a tb-t. Orbánék most ezen tekernek még egyet.

A kormány tegnap közzétette azt a jogszabálytervezetet, amely a közfinanszírozott szolgáltatók közé bevezeti a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató” intézményét, és ezzel megnyitja az utat az állami egészségügyi szolgáltatások fokozatos privatizációja előtt.

A kormány legújabb terve az állami betegellátás totális leépítését célozza, egyben a jelenlegi állami egészségügyi rendszer működésképtelenségének a beismerését jelenti.

A legmesszebbmenőkig elfogadhatatlan ez a lépés, hiszen veszélyezteti a megmaradt állami ellátás fenntarthatóságát, folytatja annak további leépítését és elsorvasztását.

Beérik a Fidesz állami egészségügy-romboló terve: az állam ahelyett, hogy megerősítené a saját egészségügyi intézményeit, a magánszolgáltatóknak szervezi ki betegek százezreit. A magánszolgáltatók ugyanis később bármikor dönthetnek úgy, hogy az adott szolgáltatásokat még több pénzért végzik csak el, amit az állam már nem tud finanszírozni, így voilà: meg is érkeztünk a kötelezően fizetős ellátáshoz.

Magyarországon olyan egészségügyre van szükség, ahol az állam megfelelő finanszírozást biztosít a mindenki számára ingyen elérhető és jó minőségű ellátáshoz, és nem olyanra, amelyik már hivatalosan is kiszervezi a gyógyulást a fizetős egészségügybe. Az Orbán–Rogán–Mészáros-körökkel ellentétben ugyanis nem mindenki engedheti meg azt magának, az emberek pedig nem azért fizetik a tb-t, hogy utána csak pénzért gyógyulhassanak.

Muszáj fellépnünk a (nem annyira lopakodó) egészségügyi privatizáció ellen, én ugyanis hiszek abban, hogy a gyógyulás lehetősége mindenkinek jár, nem csak a tehetőseknek!

Kövess minket: