A zöld alsó legyőzi az ÁSZ-t! Jávor Benedek 2023

Kedves Barátom!

Az idei év globálisan a legmelegebb volt. Csüggedés helyett azonban sokat tudtunk tenni politikai közösségemmel a Párbeszéd – ZÖLDEKkel is. Bővebben is leírom néhány fontosabb idei ügyemet akkutól, atomtól egészen, a vízszennyezésig. Előtte azonban hadd kérjelek meg, csatlakozz a csapatomhoz, hogy még többet tehessünk:

❗ ❗ Az Állami Számvevőszék gigabüntetése aránytalanul sújtja
a Párbeszéd – Zöldeket is.

Az éves állami támogatásunk 2/3-a a tervezett ÀSz-büntetés! Mi viszont olyan aktív európai parlamenti kampányt akarunk a következő hónapokban, ami minél több embernek bemutatja a valóságot. Bemutatja a kormány elhibázott politikáját, és azt is, hogy zöld politikával egészségesebb környezetben, jobban élhetnénk. Ezt a kampányt erősíted, ha bármilyen kis összeggel is tudsz támogatni a büntetés kifizetésében. Kattints a linkre és támogasd a küzdelmet:

🌳 A klímaválság nem a jövő problémája!

Jó 25 évvel ezelőtt, amikor környezeti ügyekkel, klímaváltozással kezdtem foglalkozni, arról győzködtük a döntéshozókat, hogy sürgős lépésekre van szükség ahhoz, hogy élhető, emberhez méltó létfeltételeket biztosító bolygót hagyjunk hátra gyerekeinknek, a jövő nemzedékeknek. Azóta eltelt negyed század, és annyi változott, hogy már nem kell az utánunk jövő generációk érdekeire hivatkoznunk: a klímaválság itt van a nyakunkon, a magyar lakosság több mint fele szerint már most jelentős hatást gyakorol a mindennapjaira (Jávor Benedek – ‼️ A magyarok fele szerint a klímaváltozás már… | Facebook)a jövőben pedig több mint kétharmaduk számít erre!

❗És a magyaroknak igazuk van!

2023 klímaszempontból döbbenetes év volt, a valaha volt legmelegebb esztendő van a hátunk mögött, az óceánok is példátlan módon melegedtek, a tengeri jég olvadása, az erdőtüzek kiterjedése, mind-mind rekordokat döntött. Többé nem kérdés, hogy minden önkormányzatnak, kormánynak és az EU-nak is az éghajlati válság kezelése az egyik elsődleges feladata. Nem túl jó hír, hogy Magyarországon a kormány mintha sportot űzne ennek tagadásából, és szisztematikusan pusztítana el mindent, ami hazánk szempontjából kulcsfontosságú lehet a klímakrízis korában. Így látja ezt a magyar lakosság háromnegyede is (Jávor Benedek – ‼️ A magyarok fele szerint a klímaváltozás már… | Facebook) akik szerint a kormány nem tesz eleget az éghajlatváltozás kezelése érdekében. Sokan vagyunk tehát, akik elégedetlenek a kormány teljesítményével zöld ügyekben, a kérdés, hogy képesek vagyunk-e közösen cselekedni?

Bemutattuk, hogy mit kellene tennie egy (felelős) kormánynak: szélenergia, atom, szuverenitás, bányászat, akkugyár, vízvédelem, hulladékgazdálkodás, stb.

Ezért kritizálom kitartóan a kormány elhibázott energiapolitikáját, szembeállítva a Párbeszéd – ZÖLDEK fenntartható, biztonságos energiát alacsony rezsiköltségek mellett biztosító javaslataival.

Felléptem a szélenergia használatára vonatkozó abszurd korlátozások ellen, felhívtam a figyelmet a paksi bővítés – ezúttal Belarusziában bebizonyosodott –kockázataira, illetve az atomenergiával kapcsolatos zavaros és ellentmondásos kormányzati politika veszélyeire. A zöld témákban megkerülhetetlen Zöld Hangnak a témában írt cikke pedig a főáramú médiába is megtalálta az utat. Követeltem a kormánytól annak tisztázását, hogy a „lakossági piaci ár” nevű, a magyar családok zsebéből pénzt kihúzó átverést alkalmazó MVM-nek miből tellett 309 milliárd forint befizetésére a júniusi európai és önkormányzati választásokra ráforduló kormányzati költségvetésbe – választ persze nem kaptam, de nem hagyom ennyiben! Annál is kevésbé, mert felmerül a gyanú, hogy részben kínai hitelből futotta erre, amivel a kormány máris az új szuverenitásvédelmi törvény hatálya alá eső külföldről finanszírozott szervezetnek minősülne. Ami jól mutatja az egész, mindenestül demokráciaellenes törvény abszurditását, aminek ügyében az Európai Bizottsághoz fordulok! A szuverenitásvédelmi törvény ugyanis közvetlen fenyegetést jelent valamennyi zöld, jogvédő, vagy érdekérvényesítő civil szervezet számára, és ellehetetleníti a független újságírást is. Pedig a szabad sajtó és a civilek munkája elengedhetetlen a környezeti ügyekben, legyen szó akár az akkumulátorgyárak elleni küzdelemről -, ahol felszólaltam a gödi Samsung gyár jogellenesen kiadott engedélyével szemben-,; vagy a recski bányakatasztrófa tanulságairól, aminek nyomán javaslatot adtunk be az Országgyűlésben egy Nemzeti Környezeti Kárelhárítási Alap felállítására, és a környezetre veszélyt jelentő tevékenységek esetében megfelelő biztosítások megkötésének előírására. Talán mondanom sem kell, a kormány elutasította a környezetbiztonságunkat nagyban javító javaslatunkat, számukra csak a haverok gazdagodása fontos, az, hogy milyen mérgek és veszélyek halmozódnak fel környezetünkben, az legyen más baja! Ahogy ez az óbudai Gázgyár esetében is történik, ahol évtizedek óta szivárognak a legsúlyosabb mérgező anyagok a Dunába és a környező talajvízbe, a kormány, illetve a tulajdonában álló, a kormánynak épp most 300 milliárdot befizető MVM nem tesz semmit, jóllehet egyértelmű jogi kötelességük lenne a szennyezés felszámolása.

Ennek lehetőségeiről beszélgettünk Óbudán Szabó Tímeával, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetőjével, Simon Gergellyel, a Greenpeace szakértőjével, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel és Béres Andrással, Óbuda-Békásmegyer párbeszédes alpolgármesterével.

Kiemelt figyelmet szenteltem az elmúlt időszakban az elbaltázott kormányzati hulladékpolitikának is, hiszen egy jól működő hulladékgazdálkodási rendszer elengedhetetlen része lenne egy fenntartható, körforgásos gazdaságnak, a kormány az elmúlt 13 évben viszont csak egyik pusztítást követte el a másik után a szektorban, hogy mostanra a romokat áttolja a MOL-ra koncesszió formájában, ami azonban szintén képtelen az elvárásoknak megfelelően ellátni a feladatot.

És persze sokat foglalkoztam az uniós pénzek érkezésének vitatott kérdésével is, hiszen a hazai zöld átmenet jelentős része uniós finanszírozásban valósulna meg, ha a kormány képes lenne megfelelni valamennyi európai elvárásnak, és nem évekig tartó zsarolós politikai thriller sorozat lenne az EU-s forrásokhoz való hozzáférés, amelyek a többi tagállamban természetes módon, viták nélkül már évek óta folyósítanak. És persze, ha a beérkező forrásokat a megfelelő, zöld átállást célzó beruházásokra fordítanák, amire csupán az Európai Bizottság szigorú elvárásai miatt van esély, a kormány ezeket a pénzeket is inkább csak a baráti üzleti köröknek szeretné összeharácsolni, a környezeti célok érvényesülése vajmi kevéssé érdekli őket. Az uniós pénzek ügyében két interjúban is kérdeztek az elmúlt időszakban, a Hírklikk és a Mérce munkatársaival végig tekintettük, mi is történt pontosan, és mire lehet számítani a jövőben.

A hatalom persze gáncsolná a zöld alternatívát – Te se hagyd!

Mert szerintünk a jövő Magyarországa egy zöld Magyarország, és a Párbeszéd – ZÖLDEK ennek a zöld jövőnek a pártja. Ennek érdekében hívunk mindenkit közös cselekvésre! A Fidesz azonban a leggátlástalanabb eszközökkel igyekszik megakadályozni minket, és a többi ellenzéki pártot, hogy folytassuk a küzdelmet. Az Állami Számvevőszék ennek érdekében jogilag teljesen megalapozatlanul és saját korábbi álláspontjuknak is ellentmondva, politikai alapú büntetést szabott ki ránk, amely összességében éves költségvetésünk felére rúg. Ennek nyomán alig marad forrásunk, hogy az önkormányzati választáson Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – ZÖLDEK más aktív polgármesterei, alpolgármesterei, önkormányzati képviselői és jelöltjei mellett kampányoljunk! A Fidesz szívesebben venné, ha az önkormányzatokban is csak helytartók és bólogató jánosok ülnének, akiket nem zavar a környezet szennyezése sem. A büntetés ugyanígy ellehetetlenítené az európai parlamenti választási kampányunk a finanszírozását is, mert a hatalom nem akarja, hogy újra az európai parlamentben tegyek a túlkapásaik ellen. Ezért kérlek arra , hogy segítsd, hogy folytassuk a küzdelmet. Ha teheted, bármilyen kis összeggel, de segíts a büntetés kifizetésében. Együtt meg tudjuk csinálni!

🤝Tarts velünk, védjük meg Magyarországot, hazánk természeti kincseit a jövő, a gyerekeink számára!

💚🤝Csatlakozz az európai parlamenti választásokra készülő zöld aktivista csapatomhoz, hogy

📢még erőteljesebben és még hangosabban szólalhassunk fel,

🗨️minél több emberhez eljuttassuk a zöld üzenetet és

jövő júniusban ismét elkötelezett zöld képviselőt juttassunk az

🇪🇺Európai Parlamentbe.🤝💚

Ennek jegyében kívánok mindenkinek további boldog ünnepeket, és választási sikerekben gazdag 2024-es esztendőt!

💚Ha esetleg már csatlakoztál, kérlek küldd  tovább 📧három ismerősödnek, hiszen a közös munkánkat így is tudod segíteni!

Üdvözlettel:
Jávor Benedek
A Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kövess minket: