Petrovai László

Budapest XVIII. kerületének alpolgármestere

1966-ban született Budapesten gépészmérnök apa és magyar-népművelés szakos anya első gyermekeként. Később még egy húga született. Édesanyja erdélyi származású, Kolozsvárott látta meg a napvilágot. Erdélyi identitását büszkén őrzi. Általános iskolába a XX. kerületi Mártírok úti, majd a XVIII. kerületi Kassa utcai iskolába járt.

Gimnáziumi éveit a XVIII. kerületi Steinmetz Miklós gimnáziumban, majd a X. kerületi I. László gimnáziumban töltötte. Utóbbiban érettségizett 1984-ben. Egy év sorkatonai szolgálatot követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán folytatta tanulmányaimat, ahol 1990-ben szerezte első diplomáját. 1999-ben szerezte második diplomáját a BME Urbanisztikai Intézetének városépítési-városgazdasági posztgraduális szakmérnöki képzésén. 1991-ben saját építészirodát hozott létre, ahol azóta is tevékenykedik: épület- és településtervezéssel, létesítménygazdálkodási tanácsadással foglalkozik.

Emellett gyakorlatvezetőként, óraadóként tanítja az új generációt a Műegyetemen, illetve egy művészeti iskolában. Erős pestszentlőrinci kötődései vannak. Számos rokona élt és él a mai napig a kerület különböző részein. Ide született ő is, itt nőtt fel, és ide költöztek vissza a szülei pár év pestszenterzsébeti kitérő után. Itt töltötte kamaszkorát, és egyetemi évei egy részét is. Önálló életet lakásproblémák miatt a Józsefvárosban kezdett, de amint lehetősége nyílt rá, azonnal visszaköltözött a kerületbe. Jelenleg is Pestszentlőrincen, annak Bókay-telep nevű városrészében él feleségével és két gyermekével.

Az egyetemi évek, 1990 után nem foglalkozott politikával, a szakmájának, vállalkozásának élt. Ez a helyzet 2010-ben változott meg, amikor is csatlakozott az LMP-hez, amelynek kerületi listavezetőjeként került be a helyi önkormányzat képviselő-testületébe. Tagja volt a párt Országos Politikai Tanácsának, ám a II. Orbán-kormány politikájára adott válaszokkal egyre kevésbé tudott egyetérteni. 2012-ben tagja lett a párton belüli Párbeszéd Platformnak, amely a demokratikus ellenzéki erők összefogását és ebben az LMP vezető szerepét sürgette. A platform működését a 2013. januári kongresszus döntései értelmetlenné tették, ezért többed magával kilépett a pártból, és alapító tagja lett a Párbeszéd Magyarországért Pártnak.

Jelenleg a Párbeszéd Magyarországért XVIII. kerületi szervezetét vezeti, önkormányzati és szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik. A helyi ügyek képviselete mellet országos szinten a zöld- és ökopolitikai kérdések, a döntéshozatali mechanizmusok társadalmasítása, a társadalmi igazságosság és a fenntarthatóság kérdései foglalkoztatják.

Kövess minket: