A kormány azonnal vegye figyelembe az EU-minimálbérről szóló irányelvet!

2022.09.19.

Az EU egyik fontos célja épp a szociális pillér megerősítése, az egységesülő szociális védőháló kialakítása. Az EU-minimálbérről szóló irányelv ebbe az irányba, a szociális Európa megteremtése irányába tett fontos lépés, amelyet Magyarországon is követni kell!

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal vegye figyelembe az Európai Parlament által szerdán megszavazott, minimálbérekről szóló irányelvet.

A szeptemberben az Európai Tanács által jóváhagyandó irányelv szerint a minimálbérnek tisztességes megélhetést kell biztosítania. A minimálbér összegének értékeléséhez viszonyítási alap lehet a bruttó átlagbér 50 százaléka vagy az áru- és szolgáltatáskosár, illetve a bruttó mediánbér 60 százaléka.

A Fidesz EP-képviselője, Kósa Ádám hazudott a parlamenti vitában, amikor azt állította, hogy a magyar szabályozás már ma megfelel az irányelvben rögzített elvárásoknak. A magyar minimálbér ugyanis messze elmarad a bruttó átlagbér felétől, sőt a mediánbér 60 százalékától is, és nem utolsósorban tisztességesen sem lehet megélni belőle. Egyetlen szempontból sem felel meg tehát az irányelvben rögzített elvárásoknak. Magyarországon ráadásul európai összevetésben kiemelten magas adóteher is sújtja a minimálbért keresőket.

A Párbeszéd felszólítja a Fideszt, hogy:

– fejezze be a hazudozást;

– emelje meg a minimálbért az irányelvben rögzítetteknek megfelelően;

– ezzel egy időben indítson a kkv-kat segítő munkahelyvédelmi támogatási programokat, hogy a munkáltatók képesek legyenek az emelkedő bér- és energiaköltségeket kigazdálkodni.

Ellentétben a kormánnyal, a Párbeszéd szerint az Európai Unió jóval több egy egységes belső piaci együttműködésnél, amely lehetővé teszi, hogy a – kormány által helyzetbe hozott – multik olcsó munkaerővel termeljenek alacsony hozzáadott értékű termékeket Magyarországon. Az EU egyik fontos célja épp a szociális pillér megerősítése, az egységesülő szociális védőháló kialakítása. Az EU-minimálbérről szóló irányelv ebbe az irányba, a szociális Európa megteremtése irányába tett fontos lépés, amelyet Magyarországon is követni kell!

Kövess minket: