Ami jár, az jár – Rezsiutalványt most – a Párbeszéd megoldási javaslata a válságra

2022.10.18.

A Párbeszéd az energiaválság lakosságra háruló terheinek enyhítése érdekében parlamenti határozati javaslatot nyújt be, és ehhez kapcsolódóan országos kampányt és petíciót indít.

A Párbeszéd az energiaválság lakosságra háruló terheinek enyhítése érdekében parlamenti határozati javaslatot nyújt be, és ehhez kapcsolódóan országos kampányt és petíciót indít.

A kormánynak nincs megoldása az egyre mélyülő megélhetési és energiaválság kezelésére. Ezért a Párbeszéd olyan határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amely gazdaságilag is fenntartható módon enyhíti a magyar lakosság terheit, hozzájárulva a krízis felszámolásához. A javaslat központi eleme a Rezsiutalvány nevű támogatási forma, amelynek révén fűtési és számlázási módtól függetlenül 200 ezer forintos rezsitámogatásban részesülne az idei tél folyamán és a következő fűtési szezonra minden olyan háztartás, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az átlagbért.

A petíció itt írható alá: https://actionnetwork.org/forms/ami-jar-az-jar-rezsiutalvanyt

Európa legtöbb kormánya a Párbeszéd javaslatához hasonló módon segít a polgárain: nem virtuális rezsicsökkentéssel, hanem valóságos, a legtöbb esetben készpénzes rezsitámogatással. Magyarországon ez különösen indokolt lenne a válság súlyossága miatt. Nálunk eleve 30–40%-os az energiaszegénység, és évente 100-as nagyságrendben fagynak halálra télen az emberek – ehhez válság sem kell, rendre megtörtént Orbán kormányzásának elmúlt 12 évében is. Most viszont a háztartások legalább kétharmada számára fog elviselhetetlen terhet jelenteni a rezsiszámlák kifizetése. Az államnak be kell avatkoznia, hogy ez ne vezessen tömeges egzisztenciális és személyes tragédiákhoz.

Javaslatcsomagunk másik két, a zöld átállását és a fenntarthatóságot erősítő eleme egy vissza nem térítendő állami támogatásból finanszírozott országos lakossági energiahatékonysági, otthon-korszerűsítési program elindítása – a fűtési kiadások csökkentése érdekében –, valamint a napelemekkel, hőszigeteléssel kapcsolatos hiányszakmák munkaerőproblémáit kezelő, állami ösztöndíjas képzési-átképzési lehetőség megnyitása.

A javaslataink költségigénye társadalmilag igazságos forrásátcsoportosítással megteremthető. Erre lehetőséget teremthet például a rekordinflációból származó többlet-áfabevétel, a pazarló, hibás prioritásokon alapuló állami beruházások felülvizsgálata, valamint az ágazatai különadók kiterjesztése a kormányközeli üzleti szektorokra. A határozati javaslattal egyidejűleg a Párbeszéd benyújtja a szolidaritási vagyonadóra vonatkozó törvényjavaslatát is.

Kövess minket: