Paks2-t azonnal le kell állítani!

2023.04.15.

Katasztrófába fordul a paksi bővítés. A földbe álló Paks2 projekt egyre több kárt okoz, erről beszélt Jávor Benedek a Párbeszéd – ZÖLDEK sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter a héten bejelentette a paksi bővítések megállapodásának módosításait, de nem részletezte, hogy ez pontosan mit takar, bár miután a Roszatom felkerült az amerikai szankciós listára, nem nehéz találgatni. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője online sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

“Ha a módosítás kiterjed a fővállalkozói státusz magyar fél általi átvételére, az egészen katasztrofális hatásokat eredményezhet. Az összeomló projekt valamennyi pénzügyi és jogi kockázatát ezzel leveszi a magyar kormány a Roszatom válláról, és a magyar adófizetőkre terheli,” mondta Jávor Benedek.

Jávor Benedek sajtótájékoztatója

A Párbeszéd – ZÖLDEK tíz éve hangsúlyozza, hogy a paksi beruházás helyett megújuló energián alapuló energiarendszer kialakítására van szükség. Ha a Fidesz végigvitte volna az általuk ígért korszerűsítési programot (nyílászárócsere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés), akkor mára már a teljes hazai lakásállomány energiahatékonyan tudna működni, és kevésbé lennénk kitéve az orosz energiafüggőségnek.

Az ukrajnai orosz agresszió első napja óta tudható, hogy az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködés lényegében lehetetlenné vált. Az eddig nem érintett nukleáris terület cégeinek szankciós listára vétele egyértelmű jele annak, rövidesen nem csupán politikailag és technikailag lesz teljesen abszurd az orosz nukleáris flört, de jogilag is lehetetlenné válik

– írja Facebook-oldalán Jávor Benedek.

A Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is nyilatkozott a kudarcba fulladt paksi bővítésről. Nézd meg a teljes interjút!

Jávor Benedek az Egyenes Beszédben. Forrás: ATV

Fotók: Szijjártó Péter/Facebook

Kövess minket: