A budaváriak nem akarnak folyamatosan „építési területen” élni

2023.05.20.

A Párbeszéd – ZÖLDEK tiltakozik a Budavári Palotanegyedet érintő új kormányjavaslat ellen, mert a budaváriak nem akarnak folyamatosan „építési területen” élni.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd – ZÖLDEK I. kerületi polgármestere szombaton sajtótájékoztatón elmondta, hogy a parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely szerint a kiemelt kormányberuházásoknál, így a budai Várnegyedben zajló építkezéseknél sem kellene figyelembe venni azt a fővárosi rendeletet, amely alapján ha egyszer felbontották az utat, akkor öt évig nem lehet újra felbontani.

Rámutatott, a fővárosi rendelkezés nem engedi, hogy megtörténhessen az, ami most meg fog, hogy a Palota utat tavaly is felbontották, idén is felbontják, és talán jövőre is fel fogják, emiatt az embereknek „építési terület közepén kell élniük”.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már az Országgyűlés által elfogadott törvényekkel engedélyezték a kiemelt beruházások esetén az engedély nélküli fakivágásokat és a járdák elkerítését is.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke szerint ez a történet bemutatja a Fidesz hatalomgyakorlását: rámutat arra, hogy „a helyben lakók érdekét semmibe véve, az önkormányzat, illetve a megválasztott polgármester érveit letaposva hogyan nyomják végig a saját akaratukat”.

„Azt hiszi a Fidesz, hogy bármit megengedhet magának, és egészen addig meg is engedhetnek, amíg a nép azt nem mondja: elég” – hangsúlyozta.

A társelnök kiemelte: a jövő évi önkormányzati választáson az I. kerületi választópolgárok dönthetnek, hogy egy, az ő érdekeiket képviselő polgármestert választanak, vagy egy olyat, aki a központi hatalom akaratát nyomja át rajtuk.

Kövess minket: