Biológiai szúnyoggyérítést sürget a Párbeszéd – ZÖLDEK

2023.06.26.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Kemenesi Gábor virológussal tartott sajtótájékoztatót a biológiai szúnyoggyérítés fontosságáról.


Kemenesi Gábor kutatótársaival jelenleg Bangladesben dolgozik azon, hogy az ottani szúnyogok által terjesztett vírusok ellen hogyan lehet védekezni. A virológus kiemelte, hogy a fontos a megelőzés lenne Magyarországon is, a hazai gyakorlat pedig a kutatók szerint nem alkalmas a szúnyoghelyzet kezelésére.

Kemenesi Gábor és Dr. Jávor Benedek egyetértenek abban, hogy hosszú távon rendkívüli kockázatai lehetnek a kémiai szúnyogirtásnak – például rezisztencia alakulhat ki a szúnyogokban a kémiai szerek miatt. Kemenesi és Jávor szerint az a probléma eredője, hogy Magyarországon folyamatosan használják a kémiai szereket, emiatt nagy az esély a rezisztencia kialakulására.

A biológiai szúnyoggyérítés számtalan előnyei közül fontos kiemelni, hogy ezzel a módszerrel ki sem kelnének a szúnyogok, mert a biológiai szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ellentétben a most is alkalmazott kémiai szerrel, amely minden rovarra káros.

Dr. Jávor Benedek szerint a kiszórt vegyszerek minden rovart elpusztítanak amit érnek, ennek ellenére hazánkban továbbra is a vegyszeres irtás jellemző.

Jávor Benedek bejelentette: A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot terjeszt be a parlamentnek, amelyben felszólítja a kormányzatot, hogy fogadjon el egy olyan szabályozási és intézkedési csomagot, ami átalakítja a szúnyoggyérítés gyakorlatát Magyarországon, visszaszorítva a kémiai gyérítést és a biológiai irtást megtéve az alap esetben alkalmazandó módszernek.

Kiemelt kép: unplash.com

Kövess minket: