Ne mérgezzük se magunkat, se az élővilágot veszélyes vegyszerekkel!

2023.06.06.

A Párbeszéd – ZÖLDEK határozati a javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a szúnyogok ellen biológiai módszerekkel védekezzünk.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az a vegyszer, amit a kémiai irtás során használnak, rendkívül veszélyes az élővilágra. Nem csak a többi ízeltlábút veszélyezteti, hanem a vizes élőhelyeben élő élőlényeket is. Szabó Rebeka hangsúlyozta, hogy a hatóanyag az emberekre is veszélyes, gyermekeknél hiperaktivitást, ADHD-t okozhat.

A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy idén az Országos Tisztifőorvos kiadta az engedélyt arra, hogy repülőkről is szórhatják ezt a veszélyes vegyszert. A Párbeszéd – ZÖLDEK fontosnak tartja, hogy a szúnyogok ellen védekezni kell, de van már hatékony, biológiai jellegű módszer arra, hogy a szúnyogok lárváit elpusztítsák úgy, hogy az egyáltalán ne legyen veszélyes más élőlényekre. Szabó Rebeka arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában vagy Németországban a szúnyogirtásnak már a 80 százaléka biológiai jellegű módszerrel történik.

A Párbeszéd – ZÖLDEK az Országgyűlésnek is benyújt egy javaslatot integrált szúnyoggyérítési programról, amiben alapértelmezett a biológiai szúnyogirtás. Ennek a módszernek kell nagyobb területre kiterjednie – nyilatkozta Szabó Rebeka.

Kövess minket: