Dr. Jávor Benedek: Hosszabbítsák meg az apasági szabadságot!

2023.06.19.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK az apassági szabadság meghosszabbításáért nyújt be törvényjavaslatot a Parlamentnek.

A harmonikus apa-gyermek kapcsolathoz szükséges, hogy már kisgyerekkorban kialakuljon a kötődés az apa és a gyerek között, hogy kellően korán létrejöjjenek a megfelelő érzelmi kapcsolódások. Fontos tehát, hogy már közvetlen a születés után értékes és tartalmas időt tölthessen az apa a gyermekkel.

Az Európai Unió a nemzetközi tapasztalatok és a szakirodalom alapján előírta, hogy legalább 10 nap apaszabadsági napot kell biztosítani minden apának a szülést vagy örökbefogadást követően. A Párbeszéd – ZÖLDEK támogatja ezt a rendelkezést, azonban azt gondolja, hogy ez még mindig nem elég ahhoz, hogy kellően biztos alapokat kapjon az apa-gyerek kapcsolat – mondta dr. Jávor Benedek. Ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK apák napja alkalmából törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amely azt tartalmazza, hogy az apák a gyermekük születését vagy örökbefogadást követően 30 nap apasági szabadságra legyenek jogosultak, ikerszülés esetén 45 napra emelve ezt a számot.

Dr. Jávor Benedek szerint ez a családok és a társadalom egésze számára is jelentősé erőforrást és stabilitást biztosíthatna.

A Párbeszéd – ZÖLDEK úgy gondolja, hogy minden apa megérdemli, hogy hozzájusson ahhoz a lehetőséghez, hogy már a lehető legkorábbi szakaszban kialakulhasson a megfelelő érzelmi kapcsolat apa és gyermeke között.

Kövess minket: