Fenntartható, zöld otthonokat nemcsak itthon, de egész Európában – mert a jövő csak zöld lehet!

2023.06.22.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője, Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese és Michael Bloss, a Zöldek európai parlamenti képviselője a fenntartható otthonokról tartottak sajtótájékoztatót június 22-én.


Mindhárom politikus egyetért azzal, hogy a klímaválság közepén elengedhetetlenül fontos, hogy energiahatékonysági intézkedésekkel segítsük jobb állapotba hozni az épületenergetikát. Dr. Jávor Benedek emlékeztetett, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK már évekkel ezelőtt javaslatot tett egy 300 milliárdos épületfelújítási programra, amely során akár 150 ezer épületet fel lehet újítani. Ezzel Magyarországon olyan megtakarításokat lehet elérni, amelyek a háztartások számára a rezsiköltségek akár lefelezését is jelenthetik.


A Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője szerint fontos, hogy szociálisan célzottak legyenek ezek az intézkedések, azért, hogy a legkiszolgáltatottabb háztartásokat is hozzásegíthessék a megfelelően szigetelt otthonokhoz. A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért költségvetési módosítócsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelynek célja, hogy költségvetési forrásokat allokáljon a lakásfelújításokra.
 
Kanász-Nagy Máté és Michael Bloss is egyetértenek a felújítások fontosságával. Kanász-Nagy szerint mindez nem csak a klímaváltozás elleni küzdelem miatt fontos, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a felújításoknak jelentős munkahelyteremtő hatása lenne. Michael Bloss hangsúlyozta: a lakásfelújításokkal a szén-dioxid kibocsátást is jelentősen csökkenthetjük, miközben az otthonok szigetelésével közvetlenül az embereknek segítünk.

Kövess minket: