Itt az idő, hogy újraalkossuk a magyar klímapolitikát!

2023.06.08.

Június 30-i határidővel az uniós előírások szerint módosítani kell minden tagállam nemzeti energia- és klímatervét.

A Párbeszéd – ZÖLDEK egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, ami a 2030-as klímavédelmi célokhoz igazítja a hazai klímapolitikát – erről beszélt Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK listavezetője, valamint Tordai Bence, a párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatójukban.

Jávor Benedek kiemelte, hogy Magyarországon a célok teljesítése helyett az elmúlt években az ehhez szükséges intézkedések elszabotálása volt jellemző. Az uniós 20 százalék feletti megújuló energia részarányához képest 13 százalék körül van Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya, az energiahatékonysági beruházások és az épületfelújítások pedig az elmúlt években sorozatosan elmaradtak. Jávor Benedek szerint ez elsősorban annak a következménye, hogy a kormány a klímapolitikát egy zsákutcás projekthez, a paksi bővítéshez kötötte hozzá.

Jávor Benedek és Tordai Bence szerint itt az idő, hogy újraalkossuk a magyar klímapolitikát és célkitűzéseket, és ténylegesen járuljunk hozzá az uniós kibocsátáscsökkentési és klímacélkitűzések teljesítéséhez!

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint átfogó energiahatékonysági programokra van szükség, amelyek csökkentik az ország energiafelhasználását. Továbbá átfogó megújuló energia fejlesztést kell végrehajtani, a szélerőművek tilalmát el kell törölni és a napenergia-kapacitások további bővítésére, további megújuló energiaforrások például geotermikus források hatékonyabb hasznosítására lenne szükség.

Tordai Bence kiemelte, hogy a zöld átállás elmaradása egyértelműen a kormány hibája. „A brutális infláció egyrészt a klímavédelem, másrészt a klímaalkalmazkodás teljes elhanyagolásának következménye, hiszen az, hogy Magyarország ennyire kitett az orosz gáznak és olajnak, a száguldó infláció egyik legfőbb okozója.” – mondta a képviselő.

A Párbeszéd – ZÖLDEK már 10 éve javasolja, hogy minden energiánkat az igazságos zöld átállásra, a klímavédelemre és a klímaadaptációra fordítsuk.

Tordai Bence a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, ami a 2030-as klímavédelmi célokhoz igazítja a hazai klímapolitikát. A módosító javaslat az üvegház-gáz kibocsátás csökkentését 40-ről 60 százalékra növelné. A teljes energiafelhasználást 2030-ig 11,7 százalékkal csökkentené, amely erős ellentétben áll azzal az 55 százalékos növelési céllal, amit a kormány az elmúlt hónapokban megfogalmazott. A harmadik cél pedig a megújuló energiahasználat részarányának növelése a mostani nagyon alacsony számokról: a Párbeszéd – ZÖLDEK 2030-ra duplájára szeretné növelni a magyar energiatermelésben a megújuló energia részarányát.

Kövess minket: