Magángépek zöldadója: A fideszesek nemet mondtak a Párbeszéd – ZÖLDEK szupergazdagokat célzó javaslatára

2023.06.12.

Leszavazta az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes többsége Párbeszéd – ZÖLDEK azon határozati javaslát, amely a magánrepülőgépek által megtett utak zöldadóztatására vonatkozott.

A Párbeszéd – ZÖLDEK javaslata nem pusztán egy zöld adó: a magánrepülőgépek megadóztatása egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot és a társadalmi igazságosságot.

A magánrepülőgépekkel megtett utak hatalmas környezeti, légi- és zajszennyezést jelentenek, így felvetődik a kérdés: ha a kormány elkezdte fokozattan adóztatni a polgári repülést, akkor miért nem adóztatja a szupergazdagok repülőzéseit és helikopterezéseit? A javaslatnak nyilvánvalóan vannak politikai konzekvenciái is – ha a miniszterelnök kiugrik egy focimeccsre néhány országgal arrébb, akkor bizony neki fizetnie kellene.

A Párbeszéd – ZÖLDEK javaslata egyszerre valósította volna meg a „fizessenek a szennyezők”- és a „fizessenek a gazdagok”-elvet, ilyen értelemben széles körű társadalmi támogatottságra számíthatott volna. Külföldön pedig már régóta létezik precedens hasonló intézkedésre, hiszen Olaszországban 2012 óta adóztatják a magánrepülőgépeket.

Az Országgyűlési Gazdasági bizottságának fideszes többsége által leszavazott javaslat nemcsak a szupergazdagokat adóztatta volna meg, de egyben lehetőséget jelent volna arra is, hogy forrásokat teremtsünk a közösségi közlekedés finanszírozására.

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke, országgyűlési képviselője

Kövess minket: