Karácsony Gergely: a kormány indítson társadalmi párbeszédet az uniós helyreállítási alap hitelének felhasználásáról!

2023.07.20.

Karácsony Gergely közölte: a fővárosi önkormányzat és cégei elkészítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani. A párbeszédes főpolgármester szeretné elmondani a magyar kormánynak is, hogy mi azok a nagyon fontos beruházások, amelyeket Budapest szeretne megvalósítani a helyreállítási terv hitelkeretéből.

A főpolgármester kiemelte, az összegyűjtött projektek mind azt a célt szolgálnák, hogy Budapest az élen járjon a klímaváltozás elleni küzdelemben, és ezáltal hozzájáruljon Magyarország klímacéljaihoz is. Ezekből a forrásokból szeretnék továbbfejleszteni a fővárosi trolihálózatot, illetve a közszolgáltatásaikat klímasemlegessé tenni – mutatott rá.

Karácsony Gergely közölte, a projektlista véglegesítése a napokban megtörténik, és amint megnyílik a társadalmi párbeszéd lehetősége, azt a kormánynak is eljuttatják. A fővárosi önkormányzat az elmúlt években rendkívül sikeresen lobbizott uniós források megszerzéséért. Amennyiben sikerül rendezni Brüsszel és a magyar kormány vitáit, akkor több mint 200 milliárd forint értékben érkeznének uniós források Budapestre az elkövetkező években, ugyanakkor az ambiciózus klímacélok eléréshez újabb forrásokra van szükség – mondta a párbeszédes főpolgármester, majd hozzátette: bíznak abban, hogy projektjeik bekerülnek a végleges programba.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője arról beszélt, a helyreállítási alapot azért hirdette meg az Európai Unió, hogy segítse a tagállamokat a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításban. A magyar kormány eleinte visszautasította az alap részét képező hitelfelvételt, és kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, 2200-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket – mondta, majd hozzátette, hogy időközben a magyar kormány is ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő.

A kormány “az utolsó előtti pillanatban” jelezte az uniónak, hogy hitelfelvételért is folyamodna – mondta Jávor Benedek rámutatva, hogy Magyarország mintegy 3000 milliárd forint hitelt vehetne fel. Jelen pillanatban azonban nem tudunk semmit arról, hogy a magyar kormánynak milyen tervei vannak a felvehető hitel elköltésére. Továbbá az érintettek – a főváros és más önkormányzatok, civil szervezetek, érdekképviseletek – nem lettek bevonva a terv elkészítésébe dr. Jávor Benedek szerint, rámutatva: az uniós szabályozás rendkívül fontosként jelöli meg a megfelelő társadalmi egyeztetést és a partnerség kiépítését.

Kövess minket: