Lejárt a határidő! – Alkotmányellenes mulasztásban van az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia vagyoni viszonyait illetően

2023.07.01.

Mellár Tamás, a Párbeszéd – ZÖLDEK képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Orbán-kormány még 2019 augusztusában, amikor létrehozta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) részben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vagyonának elvonásával, akkor a saját maga által összetákolt Alaptörvényt sértette meg.

Az Alkotmánybíróság szerint ezzel a Magyar Tudományos Akadémia tudományos szabadsághoz és tulajdonhoz való joga sérült. Az Alkotmánybíróság szerint az MTA vagyona célhoz kötött, nem állami vagyon, így nem lett volna lehetőség arra, hogy átadja az ELKH-nak.

Mellár Tamás elmondta, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK határozati javaslatot nyújtott be, amely kötelezte volna a kormányt, hogy június 15-ig rendezze a mulasztásos alkotmányellenességet. Ez azonban azóta sem teljesült. Mellár Tamás felhívta a figyelmet, hogy az Orbán-kormány még a saját maga által létrehozott Alaptörvényt sem tartja be. Ez tovább rombolja a jogbiztonságot hazánkban, így szeretné felhívni az kormány figyelmét, hogy haladéktalanul hajtsa végre az Alkotmánybíróság döntését.

Kövess minket: