Ne a magyarok fizessék meg az akkumulátorgyárak vízpazarlását!

2023.07.31.

A Párbeszéd – ZÖLDEK azt követeli, hogy ne a magyarok fizessék meg az akkumulátorgyárak vízpazarlását.

Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere szerdai online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a víz literéért 22 fillért kell fizetniük az egyéni felhasználóknak és a vállalkozásoknak egyaránt.
Szerinte ez nem jó, mert az elmúlt tíz évben “az Orbán-kormány rezsihazugsága miatt” nem sikerült finanszírozni a víziközmű-rendszert, ami azt eredményezte, hogy nem csak fejleszteni, karbantartani sem tudták a hálózatot: annak 86 százaléka katasztrofális állapotban van, országosan a víz 20-25 százaléka folyik el.
Kitért arra is, hogy Budapesten évente 80 kilométer vezetéket kellene felújítani, de a legjobb években is csak 20 kilométert sikerül.
Ne a magyarok fizessék meg a kormány rossz politikájának az árát, hanem azok a környezetszennyező cégek, amelyeket az Orbán-kormány előszeretettel telepít az országba! – szorgalmazta, példaként az ázsiai akkumulátorgyárakat hozva. Jelezte: ha valamennyi tervezett gyár megépül, 15-20 százalékkal nő az ország egészének vízfogyasztása. Ezek a cégek mintegy “1,8 millió ember vízfelhasználásával egyenértékű vizet szipkáznak el”, ami hihetetlen környezetpusztítás és gazdaságilag is előnytelen az országnak – közölte Barabás Richárd.  
A Párbeszéd azt szeretné, hogy ezek a gyárak egyáltalán ne települjenek Magyarországra, illetve azt, hogy amelyek már itt vannak, ne 22 fillérért “zsákmányolják ki” a vízkészletet – mondta Barabás Richárd.
A szóvivő követelte a politikai felelősök számon kérését is. Szerinte – mivel nincs külön környezetvédelmi miniszter – a felelősség Orbán Viktor miniszterelnököt terheli, aki nem látja, hogy azzal, amit tesz, valójában feléli Magyarország és a magyarok jövőjét.
Budapest, 2023. július 26., szerda (MTI)

Kövess minket: