Erdoğan augusztus 20-ai látogatása súlyos és káros üzenet a nemzetközi közvélemény és a magyarok felé

2023.08.19.

Erdogan török elnök augusztus 20-i látogatása nagyon súlyos és káros üzenet a nemzetközi közvélemény és a magyarság felé – mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek szóvivője, Újbuda alpolgármestere a Facebookon szombaton közzétett videójában.

Leszögezte: Törökország Magyarország fontos szövetségese, és a két ország között aktív és rendszeres kapcsolatot kell fenntartani. Ugyanakkor a török elnök “nagyon messzire távolodott az emberi jogok, a demokrácia, a jogállam és a polgári jogok értékeitől, amelyben mi európaiak, mi magyarok és mi, zöldek eltökélten hiszünk” – emelte ki a szóvivő. Barabás Richárd rámutatott: Erdogan Törökországában az orbáni rendszerhez hasonlóan nagyon súlyos állami propagandát folytatnak, megosztották egymással a vidéket és a városokat”. Emellett újságírókat börtönöznek be, tüntetéseket vernek szét, és az LMBTQ-közösséget is súlyos bántalmazások érik – tette hozzá.

A párt szóvivője elmondta, azt gondolják, a török elnök meghívásával Orbán Viktor miniszterelnök azt üzeni, hogy az államról alkotott elképzelései nagyon hasonlóak ahhoz, mint amit Erdogan török elnök képzel és valósít meg Törökországban”. A párt elítéli a török elnök látogatását, és azt is, hogy ez a magyar állam alapításának ünnepén történik – hangoztatta Barabás Richárd. Feltételezik – tette hozzá -, hogy a látogatásnak köze van a svéd NATO-csatlakozás késleltetéséhez is”.

A Párbeszéd – ZÖLDEK felszólítja Orbán Viktort, mutassa meg, hogy Magyarország egy szuverén ország, aki képes önálló nemzetközi politikai kérdésekben döntést hozni, és ne szolgálja ki a török elnök igényeit” valamint ne késleltesse a svéd NATO-csatlakozás támogatását”.

Emlékeztetett: Svédország Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozását már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta.

Forrás: MTI

Kövess minket: