Hozzák nyilvánosságra Paks II. szerződésmódosításait!

2023.08.27.

A Párbeszéd – Zöldek ismételten azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a Paks II. beruházás szerződésmódosításait és tegye lehetővé annak véleményezését!

Dr. Jávor Benedek sajtótájékoztatójában azt mondta, a kormány folyamatos ígérgetései ellenére sem hozta nyilvánosságra a Paks II. beruházás finanszírozási és végrehajtási megállapodásának változásait. Hozzátette: a finanszírozási megállapodás változásáról van valamennyi információ, mert azt az orosz hivatalos közlönyben megjelentették. „Úgy tűnik, ebben a tekintetben még Oroszország is átláthatóbban működik, mint Magyarország” – jegyezte meg.

Ebből a dokumentumból kiderül, hogy ezek a módosulások alapvetően az orosz érdekek alapján változtak, lehetővé téve, hogy Oroszország a jelenlegi szankciós környezetben is hozzájusson a paksi bővítéssel kapcsolatos kifizetésekhez – mondta. Jávor Benedek szerint a végrehajtási szerződés módosítása „sem ígér sokkal többet és jobbat a magyar adófizetők számára”. Ez a dokumentum, ahelyett, hogy a projekt előtt tornyosuló akadályokat próbálná meg elhárítani, pusztán az orosz szempontok védelmét célozza, és a kormány nem tudott semmilyen, a magyar félnek kedvező eredményt elérni a módosításban.

A paksi bővítés akadozik, alig-alig halad előre, és kérdéses, hogy az európai szankciós környezetben, a geopolitikai környezetben meg tud-e valósulni egyáltalán – mondta a politikus. „Elemi érdekünk lenne, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel lehet elállni ettől a szerződéstől, vagy mi történik, ha az orosz fél nem képes teljesíteni a szerződést” – tette hozzá.

A Párbeszéd – Zöldek ezért ismételten azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a Paks II. beruházással kapcsolatos szerződések módosításait, és „ne sunnyogjon, titkolózzon tovább!”

Kövess minket: