Ne legyen akkumulátortemető Magyarország!

2023.08.28.

Magyarország nem lehet akkumulátortemető, ennek érdekében a Párbeszéd – Zöldek egy módosító javaslatot fog benyújtani a hulladéktörvényhez – mondta Szabó Rebeka, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője hétfői online sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: amellett, hogy rendkívül kockázatosnak látják a kormány stratégiáját az akkumulátor-nagyhatalommá válásról, mert ez rengeteg vizet, energiát és termőföldet fog igényelni, nem szeretnék, ha Magyarország „akkumulátorhulladék-lerakat” lenne. Márpedig ha megvalósul a kormány terve, akkor nemcsak az akkumulátor-gyártásnak, hanem a hulladékfeldolgozásnak is a jelentős része Magyarországra kerül, hiszen egész Európából ide fognak érkezni az elhasznált vagy selejtes akkumulátorok – vélekedett.

Kiemelte: természetesen az akkumulátorhulladékot újra kell hasznosítani, de jó lenne, ha ebben az országban, amelynek már a gyártáshoz sincs elegendő vize és elektromos energiája, nem kellene még kapacitásokat létesíteni ahhoz, hogy az akkumulátorhulladékokat feldolgozzák. Megjegyezte: már most is látni, hogy a selejtes akkumulátorok feldolgozása milyen problémákat okoz az országban, ugyanis nemrég függesztették fel a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működési engedélyét, „hiszen fittyet hánytak a környezetvédelmi előírásokra, sőt a munkavédelmi előírásokra is”: rákkeltő anyagokkal kellett dolgozniuk mindenféle védelem nélkül a munkásoknak.

Úgy vélte, Magyarországon a hatósági előírások nem elég szigorúak ahhoz, hogy ezt az iparágat biztonságosan lehessen működtetni. Ráadásul az uniós szabályozás miatt nagyon valószínű, hogy azokat az akkumulátorokat, amelyeket Magyarországon gyártanak és hoznak forgalomba, vissza fogják hozni és itt kell majd feldolgozni – tette hozzá. Szabó Rebeka közölte: a hulladéktörvényhez szeretnének benyújtani egy módosító javaslatot, amely kimondaná, hogy a selejtes vagy használatból kivont és egyébként külföldön használt akkumulátorokat ne lehessen újrafeldolgozásra behozni Magyarországra.

(MTI)

Kövess minket: