A Párbeszéd – ZÖLDEK a valódi, helyben élő gazdálkodók és a Dharma állatmenhely mellett áll

2023.09.07.

A Párbeszéd – Zöldek társelnöke Lázár János építési és közlekedési miniszterhez fordul írásbeli kérdéssel több siófoki földügylet miatt, mert a helyi építésügyi hatóságok Fidesz-közeli oligarcháknak kedvező döntéseket hoznak.

Szerdai online sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka arról beszélt, hogy a Pécsi Törvényszéken zajlik a Siófok-Törekiben található Dharma lómenhely és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal pere, amire azért került sor, mert a gyanú szerint a helyi földbizottság és a kormányhivatal közrejátszott abban, hogy a lómenhely földjeire elővásárlási jogot kapjon egy nem helyben lakó vállalkozó.

Emellett – folytatta – az is nemrég jelent meg a sajtóban, hogy szintén Törekiben Jászai Gellért, a 4iG vezetője úgy vásárolt félhektárnyi gyümölcsöst és szántót, hogy az adásvételkor elfelejtette feltüntetni a területen lévő gazdasági épületet, ami a valóságban luxusnyaraló. Eközben ugyanakkor a lómenhely telkén lévő 59 négyzetméteres faházat a kormányhivatal le akarja bontatni – jegyezte meg. Szabó Rebeka értékelése szerint a Balaton környékén sok helyen hasonló a helyzet: a kormányhivatalok építéshatóságai rendre szemet hunynak a luxusvillák és a víztározónak beállított medencék felett.

Közölte: írásbeli kérdéssel fordul az építési és közlekedési miniszterhez, akitől azt tudakolja, mit tesz a jogegyenlőség elvének érvényesüléséért és elfogadhatónak tartja-e az építésügyi hatóságok látványosan részrehajló működését. Lázár János milyen lépéseket tesz, hogy megállítsa azt a folyamatot, hogy „gyakorlatilag Fidesz-közeli, különböző pénzes embereknek, oligarcháknak mindent szabad”, miközben a közérdekű feladatot ellátó gazdálkodókat folyamatosan vegzálja a hatóság? – tette fel a kérdést Szabó Rebeka.

(MTI)

Kövess minket: