Az EU-vizsgálat alapjaiban vonja kétségbe a magyar kormány akkumulátoripari terveit – Fenntartható, európai, zöld gazdaságfejlesztést!

2023.09.17.

A Párbeszéd – Zöldek szerint a kínai elektromosautó-gyártóknak az Európai Bizottság által indított vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a vizsgálat kiterjed a kínai gyártók beszállítóira. Kifogásolta, hogy Magyarországon úgy telepszenek meg ezek a gyárak, hogy semmiféle feltétel nem adott a működésükhöz. Nem biztosítható a magas energiaigényük, elképesztő vízigényüket sem tudják kielégíteni, továbbá elegendő munkaerő sincs a működtetésükhöz – fűzte hozzá.

A magyar akkumulátorstratégia lényege az, hogy megpróbálja lenyeletni a kínai függést az EU-val, arra hivatkozva, hogy olyan termék előállítására kerül sor, amely kiemelkedően fontos az unió számára – mondta Jávor Benedek, aki szerint azonban a vizsgálat alapvetően keresztbe tehet a kormány elképzeléseinek, hiszen az unió jogszerűtlennek nyilváníthatja az ezeknek a gyáraknak nyújtott kínai állami támogatásokat.

A magyar kormánynak még a magyar adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokkal is el kell számolnia – jegyezte meg.

Kövess minket: