Tömeges nádpusztulás a Balatonnál – A Párbeszéd – ZÖLDEK a természetvédelemért felelős miniszterhez fordul

2023.09.07.

Amit a Párbeszéd – ZÖLDEK néhány héttel ezelőtt akut veszélyként jelzett, konkrét intézkedéseket is sürgetve, az mára szomorú valósággá vált. Tömeges nádpusztulás zajlik a Balatonnál, ami a tó ökológiai állapotának súlyos romlását mutatja.

A tömeges nádpusztulás, amelyet most a Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon tapasztalni, egyszerre ok és tünet. A Balaton komplex vízrendszerében kitüntetett szerepe van a tóba befolyó, vizeket megszűrő, túlzott tápanyagtartalmukat eltávolító nádasoknak. Az, amikor a nád pusztul, egyrészt mindig valamilyen fennálló környezetkárosítást jelez, másrészt előrevetíti a vízminőség romlását, az ökológiai egyensúly tartós felborulását. A nádpusztulás okai is összetettek: belejátszik a tópart túlépítése, ami elvágja a tavat a víztisztító szerepű parti nádasoktól, illetve a nádasokat a természetes vízutánpótlástól; az áramlási és iszaplerakódási viszonyokat megváltoztató, erőltetett kikötőépítés, valamint a kizárólag gazdasági, üzleti szempontokat követő vízszintszabályozás. Ugyanakkor bármi is az ok, a probléma súlyossága nem tagadható, mint ahogy a következmények is drasztikusak lehetnek: algásodás, hal- és madárpusztulás, a növényzet további degradációja, a tavi életközösség tartós károsodása.

A Párbeszéd – ZÖLDEK nemrég konkrét, résztelesen kidolgozott javaslatokat terjesztett az Országgyűlés elé. Sürgettük a balatoni nádasok ex lege (vagyis a törvény erejénél fogva történő, külön eljárást nem igénylő) védetté nyilvánítását, az ingatlanberuházások távoltartását a közvetlen parti sávtól, a tó vitorláseltartó kapacitásának felmérését, a kikötőépítések leállítását és a majdani fejlesztések összehangolását a Balaton teherbíró képességével.

Most pedig írásbeli kérdéssel fordulunk a természetvédelemért felelős miniszterhez, Nagy Istvánhoz. Válaszokat várunk arra, hogy a kormány monitorozza-e rendszeresen a parti nádasok állapotát, tervez-e hatékony lépéseket a nádpusztulás megelőzésére és a felelősök szankcionálására, illetve hajlandó-e elfogadni a széles körű civil és szakmai konszenzuson alapuló javaslatainkat.

A Balaton nem a NER-oligarchák magánmedencéje, hanem az egész ország egyik legfontosabb természeti és turisztikai értéke – a Balaton mindenkié! Ideje lenne, hogy a kormány ennek megfelelő felelősséget mutasson a tó súlyos problémáinak kezelésében.

Kövess minket: