Tordai Bence: Elfogadták a helyi népszavazás eredményét, nem épül meg a környezetromboló bánya Pilismaróton!

2023.09.28.

2020-ban kezdődött a helyiek tiltakozása a tervezett bánya ellen, amelyhez Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke annyiban tudott hozzájárulni, hogy a 2023. február 1-jén beadott közérdekű adatigénylése nyomán került nyilvánosságra az eredeti környezetvédelmi engedély.

Végül három helyi képviselő kezdeményezésére augusztus 27-én népszavazást tartottak Pilsimaróton a bányanyitásról, amely bár jogilag érvénytelen lett, de a részvételt értékelhetjük kiemelkedően magasnak: 40,8%-os volt, és a helyiek 90%-a a bánya ellen szavazott. Ezt nem hagyhatta figyelmen kívül az önkormányzat sem – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában Tordai Bence.

Tegnap a képviselő-testület úgy döntött, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a helyi népszavazáson a pilismaróti választópolgárok döntő többsége elutasította, hogy Pilismarót területén külszíni bánya működjön. A képviselők egyhangúlag elfogadták, hogy nem módosítják a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot, vagyis a bányászatra kiszemelt terület nem kerül átminősítésre. Ezzel együtt pedig felbontják a településrendezési szerződést és a bányaterületre vonatkozó tervezési szerződést is.

Egy környezetromboló bányával kevesebb, gratulálunk a helyiek kitartó tiltakozásához!

Gratulálunk a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesületnek és a bátor önkormányzati képviselőknek!

A Párbeszéd – Zöldek bátorítja és támogatja a helyi zöld közösségeket és civileket, hogy szerveződjenek a környezetromboló hatalommal szemben, készüljenek a 2024-es önkormányzati választásokra!


(kép forrása: MTI)

Kövess minket: