Függesszék fel a gödi Samsung-gyár működését!

2023.10.20.

A gödi Samsung SDI öt éve megfelelő engedélyek nélkül, szabálysértően, jogellenesen működik.

Dr. Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet, hogy ez alatt az öt év alatt folyamatos szennyezések, szabálysértések, büntetések kísérték a Samsung-gyár tevékenységét – és ezekről is jórészt csupán a Göd-ÉRT Egyesület illetve újságírók, mindenekelőtt az átlátszós Bodnár Zsuzsa munkája nyomán lehetett tudni.

Mostanra mindennek hatására végre eljutottunk oda, hogy elindult az az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás, aminek már a kezdet kezdetén le kellett volna folynia.

Az elmúlt évek során azonban a Samsung folytatólagosan megtévesztette a hatóságokat, hamis információkat terjesztett, a Hatóság pedig vétkes hanyagságból nem ellenőrizte megfelelően a gyárat. Ennek következtében megszűnt az elemi bizalom is a Samsunggal és a Hatósággal szemben egyaránt.

Most végre elindult a teljes körű felülvizsgálat és a megfelelő engedélyezés. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint azonban az elkészült dokumentáció nem megfelelő, a Samsung SDI pedig időközben is jogszerűtlenül működik. Benyújtottuk véleményünket az engedélyező hatóságnak is, és ebben részletesen bemutatjuk a felülvizsgálat hiányosságait.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint az egységes környezethasználati engedély kiadásának elengedhetetlen feltétele egyebek mellett a felszín alatti vízbázisokra gyakorolt vízgyűjtő szintű hatások elemzése, a határértékeket tartani képes zajcsökkentő intézkedések végrehajtása; megfelelő monitoring kútrendszer működése; az NMP oldószer pontforrásainak kibocsátását az új, szigorú határértékek szerint tartani képes beruházások megvalósítása; illetve a vizsgálatnak a gyár folyamatban lévő bővítése nyomán várható környezetei hatásokra való kiterjesztése, hogy az engedély a ténylegesen működő gyárra vonatkozzon, ne pedig egy múltbeli állapotra.

Az engedélyezés – fenti kritériumok szerinti – lezárultáig a Párbeszéd – ZÖLDEK szerint a Samsung-gyár működését hatóságilag fel kell függeszteni, annak jogsértő működése nem folytatható.

Egészségünk, környezetünk biztonsága nem eladó. Sem a Samsungnak, sem a kormánynak.

Kövess minket: