A Párbeszéd – ZÖLDEK a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul a kormány kínai és orosz megállapodásai és Paks II. miatt

2023.11.27.

A Párbeszéd – ZÖLDEK a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállása után azonnal benyújtja kivizsgálásra Paks II. szerződéseit, valamint a kínai és orosz megállapodásokat – mondta az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője szombati online sajtótájékoztatóján.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, hogy az újonnan felállítandó Szuverenitásvédelmi Hivatalnak civilek, ellenzéki politikusok, újságírók vegzálása, lejárató propagandakampányok folytatása, orosz típusú kompromatok előállítása lesz a feladata. Csupa olyasmi, aminek semmi köze függetlenségünkhöz, csupán a demokrácia maradékainak leépítését jelenti – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint azonban lenne mit tenni nemzeti szuverenitásunk védelme érdekében, mert az elmúlt években az orosz és kínai befolyásszerzés a Balkánról és a harmadik világból ismert módszerekkel, gazdasági és politikai függőségek kiépítésével folyt Magyarországon.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal felállását követően ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK azonnal benyújtja hozzájuk kivizsgálásra az orosz-magyar nukleáris együttműködési megállapodást, a paksi bővítés szerződéseit annak finanszírozási megállapodásával, Magyarország hosszú távú gázszerződését és az azóta megkötött hosszú távú gázszállítási megállapodásokat, a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló megállapodást, és az MVM-nek juttatott kínai hitel ügyét – közölte Jávor Benedek.

Ezek kivizsgálása elkerülhetetlen annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan avatkozik be Oroszország és Kína Magyarország belügyeibe – jegyezte meg.

(forrás: MTI)

Kövess minket: